"Pret sievietēm jāizturas kā pret..." Donalda Trampa līdz šim pateikto lielāko muļķību TOP 10
Daži varen „revolucionāri” domugraudi no vīra, kura rokās, iespējams, var nonākt pasaules varenākās valsts kodolieroču palaišanas kodi. Attēlā: Tramps un viņa sieva Melānija.
Pasaulē
2016. gada 26. jūlijs, 07:13

"Pret sievietēm jāizturas kā pret..." Donalda Trampa līdz šim pateikto lielāko muļķību TOP 10

Jauns.lv

Aizpagājušās ASV prezidenta vēlēšanas 2008.gadā bija revolucionāras tajā aspektā, ka par valsts vadītāju pirmo reizi vēsturē kļuva afroamerikānis Baraks Obama. Melnādainais, runājot tieši. Spriežot pēc jaunākajām aptaujām, pastāv varbūtība, ka gaidāmajās vēlēšanās prezidenta krēslā, iespējams, tiks odiozs muldoņa. Lūk, 10 spilgtākās frāzes, kuras nākušas no Republikāņu partijas prezidenta kandidāta, miljardiera Donalda Trampa prāta kosmosa.

Ierosina slepkavot teroristu ģimenes

„Ja ir darīšana ar teroristiem, tad vajag iznīcināt viņu ģimenes! Nedomāju, ka šāda rīcība teroristus atstās vienaldzīgus,” runājot par cīņu ar teroristisko grupējumu „Daesh”, 2015.gada decembrī ieteicis Tramps. Biznesmeņa ierosinājumus gan paspējuši nopelt citādi domājošie, pamatojoties uz starptautiskām cilvēktiesību normām un Ženēvas konvenciju, kura aizliedz vērst militārus uzbrukumus pret miermīlīgajiem iedzīvotājiem, kam nav kaujinieka statuss.

Apsola legalizēt virkni barbarisku spīdzināšanas veidu

„Spīdzināšana dod rezultātus. Ticiet man,” 2016.gada februārī amerikāņiem teicis Tramps. „Vai es atbalstītu slīcināšanas simulāciju? Protams! Pat lieki neaizdomājoties,” par Džordža Buša laikos piekopto nopratināšanas metodi (to sauc waterboarding - no angļu.val.) izteicies prezidenta kandidāts. Savulaik šo metodi par tās nežēlīgumu un neatbilstību 21.gadsimta normām asi kritizējuši cilvēktiesību aizstāvji.

Praksē tas izskatās šādi (sākums: 01:25, 16+):

It kā ar to nebūtu gana, Donalds Tramps apsolījis saviem atbalstītājiem legalizēt virkni, kā viņš pats saka, „daudz drausmīgāku” spīdzināšanas veidu. „Tas tiešām dod rezultātus, taču pat ja ne – teroristi to ir pelnījuši,” savu redzējumu pamato Tramps.

Apsolījis panākt, ka ASV militāristi nonāvē teroristu ģimenes

Bijušais CIP direktors Maikls Heidens, reaģējot uz Trampa ieteikumiem vērst ieročus pret teroristu ģimenēm, izteicies, ka militārpersonas nekad neizpildīs šādu pavēli. Taču Tramps atbildi nav pieņēmis, medijiem sakot: „Viņi neatteiksies. Ja es pavēlēšu, viņi to izdarīs!” Presē tas atspoguļots kā Trampa gatavība sankcionēt kara noziegumu veikšanu.

Piedāvā pasūtīt  Ziemeļkorejas līdera „novākšanu”

„Es izdarītu tā, ka ķīnieši novāc Kimu Čenunu. Tādiem vai citādiem līdzekļiem,” kārtējo reizi izcēlies Tramps. Kad viņam vaicāts, vai runa ir par pasūtījuma slepkavību, Tramps miglaini izteicies, ka pasaulē notiek arī sliktākas lietas. „Viņš ir slikts cilvēks un nevajag viņu par zemu novērtēt,” turpinājis odiozais miljardieris, „ASV arsenāla ietekme ir gana liela, lai panāktu, ka Ķīna sper tādu vai šādu soli attiecībā pret Ziemeļkoreju.”

Ieteicis ASV piesavināties Irākas naftas atradnes

Ar neordinārām idejām un ierosinājumiem ASV politikā Tramps izcēlies arī pirms kandidēšanas uz ASV prezidenta krēslu. Tā piemēram, 2011.gadā, runājot par karu Irākā, viņš izteicies, ka ASV bez liekas kautrēšanās būtu jāpievāc šīs Tuvo Austrumu valsts naftas atradnes. „Trofejas pieder uzvarētājam,” lepni teicis Tramps. Savu viedokli viņš pamatojis arī ar to, ka ASV tā kā pienāktos kompensācija par ieilgušajā karā iztērētajiem līdzekļiem.

Taču atkal skāde. Trampa idejas nu galīgi neiet roku rokā ar Ženēvas konvenciju un citiem mūsdienu ģeopolitikas un starptautisko attiecību stūrakmeņiem. Noteikumi aizliedz sagrābt pretinieka īpašumu, izņemot gadījumus, kad tas nepieciešams militāru mērķu sasniegšanai.

Piedraud izsūtīt nelegālo imigrantu bērnus

Jau iepriekš Tramps bija piedraudējis izsūtīt valstī nelegāli iekļuvušās personas – aptuveni 11 miljonus cilvēku. Taču pēcāk viņš ieviesis korekcijas savā plānā, izsakot draudus arī nelegālo imigrantu bērniem, tostarp tiem, kuri dzimuši ASV un ir valsts pilsoņi (vadoties pēc Migrācijas Politikas Institūta datiem, tādu valstī ir apmēram 1 miljons).

Tramps paudis, ka šos cilvēkus neuzskata par amerikāņiem, taču jāpiezīmē, ka citā uzrunā viņš pats lielījies ar to, viņa senči bijuši iebraucēji, kuri ASV nokļuvuši bez graša kabatā. Savus plānus Tramps grasās aizstāvēt tiesā.

Ierosina sodīt aborta veicējas

„Vajag viņas kaut kā sodīt,” lakoniski šogad kādā intervijā izteicās Tramps. Uz precizējošiem jautājumiem viņš gan atbildēt atteicās, un pēcāk, sastopoties par smagu kritiku, no saviem vārdiem tomēr vispēdīgi atteicās.

Pret sievietēm esot jāizturas kā pret s*****

Krietni senāk,  tālajā 1992.gadā, žurnāla „New York” izdevumā Donalds Tramps, aprakstot skaistu sieviešu raksturu, izteicies, ka attiekties pret šādām sievietēm kā pret mēsliem gluži vienkārši ir nepieciešamība. Jāpiebilst, ka Trampa trešā un pašreizējā sieva Melānija ir izbijusī modele. Modes sfērā darbojusies arī viņa pirmā sieva Ivana, savukārt otrā sieva Marla ir aktrise un TV seja.

Kā Donalds izturas pret savu lauleni, ticamas informācijas nav, taču viņa nu gan netaupa spēkus, piedaloties vīra aģitācijas kampaņā. Cita starpā nesen gan gadījās pamatīga izgāšanās, proti, daiļā Melānija norunāja tik varenu publisko runu, kas teju 1:1 sakrita ar tēzēm, kādas tālajā 2008.gadā teica Baraka Obamas sieva Mišela. Nelāgo misēkli kampaņas fīrmaņi izvēlējās nepamanīt un neviens par šo "feilu" netika sodīts. Arī Melānija, protams, ne. Jo kāda gan viņai bija darīšana par to, kas gludi jānorunā?

Trampa sieva "nejauši" atreferē Mišelas Obamas pirms 8 gadiem teikto runu:

Nosauc raidījuma vadītāju par „resnu, aptaukojušos cūku”

Šāds salīdzinājums 2006.gadā savstarpēja konflikta laikā tika televīzijas raidījuma vadītājai Rozijai O’Donelai. Bet „New York Times” feļetonistei Geilai Kolinsai savukārt tikusi daudz radošāka dāvaniņa – pēc kādas slejas, kurā viņa kritizējusi biznesmeni, tas viņai pa pastu atsūtījis slejas kopiju komplektā ar viņas bildi, zem kuras bijis rakstīts „suņa purns”.

Fantazē par cilvēka nošaušanu Ņujorkā

Vēl diezgan nesen, komentējot savu it kā nesatricināmo popularitāti un atbalstītāju lojalitāti, Tramps pateica šo: „Es varētu iziet ielas vidū un nošaut kādu – manus vēlētājus tas tāpat neaizbaidītu!” Neskatoties uz to, ka regulāri slaktiņu incidenti Amerikas ielās šobrīd ir aktuāla un ļoti sāpīga problēma, klātesošie par Trampa repliku gardi pasmējās:


Kasjauns.lv/Foto: Reuters/Scanpix/LETA/EPA