Smieklīgi maz vāciešu vēl tic Merkeles atvērto robežu sauklim "Mēs to spējam!"
Gada laikā par Merkeles politisko kredo ironizēts neskaitāmās kolāžās, kuras radījuši interneta asprāši.
Pasaulē
2016. gada 30. jūlijs, 15:15

Smieklīgi maz vāciešu vēl tic Merkeles atvērto robežu sauklim "Mēs to spējam!"

Jauns.lv

(Ziņa papildināta 20:02) Tikai astoņi procenti vāciešu joprojām tic kancleres Angelas Merkeles par klišeju kļuvušajam sauklim "Mēs to spējam" ("Wir schaffen das"), kas pērn tika regulāri lietots, lai mobilizētu atbalstu nekontrolētajam masveida patvēruma meklētāju pieplūdumam, liecina sestdien publiskotie aptaujas rezultāti.

Pirmo reizi Merkele ar šo saukli nāca klajā pagājušā gada augustā pēc tam, kad viņa faktiski bija atvērusi Vācijas robežas neierobežotai nelegālo imigrantu plūsmai. Taču arī šonedēļ notikušajā ikgadējā preses konferencē, kas imigrantu pastrādāto asiņaino uzbrukumu dēļ tika sasaukta mēnesi agrāk nekā ierasts, viņa šo saukli atkal atkārtoja.

Saskaņā ar aptauju, kuru sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums “YouGov” veicis laikā no 27. līdz 29.jūlijam, uz jautājumu, kāda ir jūsu attieksme pret Merkeles paziņojumu, ka "mēs to spējam", 48% vāciešu atbildējuši, ka viņi šim sauklim absolūti nepiekrīt, bet 18% atzinuši, ka nepiekrīt tam "zināmā mērā". Savukārt astoņi procenti izteikušies, ka tam piekrīt tikai "zināmā mērā". Tādējādi to vāciešu skaits, kas joprojām dala Merkeles optimismu par valsts spēju tikt galā ar milzīgo patvēruma meklētāju skaitu, sarucis līdz zemākajai atzīme, kas līdz šim konstatēta aptaujās.

Atbalsts Merkeles piekoptajai imigrācijas politikai augstāko punktu sasniedza laikā no pagājušā gada 1. līdz 4.septembrim, kad kanclerei bēgļu jautājumā piekrita 43% vāciešu, bet 51% viņai nepiekrita.

Sestdien arīdzan publiskota "skarbā patiesība" attiecībā uz to, kā jūtas vācieši iespējamo nākamo teroraktu sakarā. Vairums vāciešu ir pārliecināti, ka tuvāko mēnešu laikā tādi valstī būs. Taču vienlaikus viņi atzīst, ka negrasās mainīt savu ikdienas dzīvi šo draudu dēļ.

75% vāciešu islāmistu uzbrukumu uzskata par iespējamu, kamēr tikai 14% respondentu atzinuši, ka viņi pēdējo trīs mēnešu laikā būtu izvairījušies lietot vilcienu vai autobusu islāma ekstrēmistu radītā apdraudējuma dēļ. Kā liecina aptauja, puse vāciešu ikdienā lieto sabiedrisko transportu, kamēr trešdaļa to nekad nelieto.

Kā atzinuši 14% aptaujāto, terorisms viņus satrauc tik ļoti, ka viņi atteikušies no koncertu vai festivālu apmeklēšanas. Taču ievērojami vairāk nekā puse vāciešu izteikušies, ka neļaus šādām bailēm sevi ietekmēt. Vēl 26% respondentu izteikušies, ka viņiem neatkarīgi no islāmistu draudiem netīk apmeklēt šādus pasākumus.

Kopumā 67% vāciešu izteikušies, ka arī turpmāk nesamazinās savu uzturēšanos publiskās vietās. Tomēr 45% aptaujāto atzinuši, ka terorisma draudu dēļ pievērš lielāku uzmanību apkārt esošajiem cilvēkiem.

BNS/Foto: Ekrānuzņēmumi no video