Pasaulē
2016. gada 10. augusts, 18:15

Apokaliptiski skati stihijas laikā tūristu iemīļotajā Madeirā. FOTO

Jauns.lv

Savvaļas ugunsgrēkos Portugāles salā Madeirā dzīvību zaudējuši jau trīs cilvēki, bet vairāki simti guvuši smagus ievainojumus. Ārvalstu mediji ziņo, ka savvaļas ugunsgrēki turpina izplatīties, savā ceļā "aprijot" cilvēku mājas. 

No nomaļākiem rajoniem evakuēti jau vairāk nekā 1000 iedzīvotāji un vēl 250 bija spiesti pārlaist nakti militārajos objektos pēc tam, kad liesma sasniedza salas galvaspilsētu Funšalu. 

Otrdienas vakarā atbildīgie dienesti pavēstīja, ka vairāk nekā 4000 ugunsdzēsēju ir iesaistīti 150 atsevišķu ugunsgrēku dzēšanā. Zināms, ka septiņi ugunsgrēki šobrīd ir izgājuši ārpus kontroles.

Tikmēr ugunsgrēku dēļ atcelti vairāki starptautiskie reisi, jo spēcīgais vējš aizpūtis pelnus uz Funšalas lidostu, apdraudot aviosatiksmi. Tāpat salas galvaspilsētā slēgts liels iepirkšanās centrs. Situāciju vienkāršāku nepadara arī fakts, ka gaisa temperatūra Madeirā sasniegusi +35 grādus. 

Ugunsgrēku dēļ ietekmēta arī ceļu satiksme, proti, amatpersonām nācās slēgt lielu maģistrāli, tāpat ir traucējumi elektroapgādē, daudzas ēkas ir izpostītas, bet uguns tikai turpina pārmesties no pilsētas uz pilsētu. 

Ugunsdzēsēji medijiem atklāja, ka stāvi kalni un blīvi meži ar lielu skaitu izkaltušu priežu pēc nesenajiem sausuma periodiem rada lielas grūtības nelaimes ierobežošanā. 

Madeira šogad piedzīvo ārkārtīgi karstu vasaru, ļoti maz lietus un pamatīgu karstumu, kad gaisa temperatūra pakāpjas līdz pat +44 grādiem. Tiesa gan, sinoptiķi sola, ka tuvākajās dienās gaiss mazliet atdzisīs. 


Kasjauns.lv/Foto: EPA/LETA, Reuters/LETA/Scanpix