Sīrijas režīma spēki un kurdu kaujinieki vienojušies par pamieru Hasekā
Trešdien Hasekā izcēlās smagas sadursmes starp kurdiem, kas kontrolē divas trešdaļas pilsētas, un kaujiniekiem, kas atbalsta režīma spēkus un kontrolē pārējo daļu.
Pasaulē
2016. gada 21. augusts, 23:57

Sīrijas režīma spēki un kurdu kaujinieki vienojušies par pamieru Hasekā

Jauns.lv

Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam lojālie spēki un kurdu kaujinieki svētdien pēc divas dienas ilgām sarunām ar Krievijas starpniecību vienojušies par pamieru Hasekas pilsētā valsts ziemeļaustrumos, kur kopš trešdienas turpinājušas sīvas sadursmes, ziņu aģentūrai AFP pastāstījis avots Sīrijas armijā. Kurdi šo informāciju noliedz.

Sarunās, kas notika Kamišli pilsētā, panākta vienošanās, kas paredz pilnīgu kauju apturēšanu un režīma spēku atgriešanos pozīcijās, ko kopš trešdienas bija ieņēmuši kurdi. Pirmdien sarunas Kamišli lidostā turpināsies.

Savukārt kurdu avots paziņojis, ka vienošanās nav panākta nevienā no minētajiem punktiem un pirmdien sarunas turpināsies.

Vietējais žurnālists, kas sadarbojas ar AFP, pārliecinājies, ka septiņi kurdu ieņemtie armijas kontrolpunkti atdoti režīma spēkiem, bet trīs kontrolpunktus pilsētas dienvidos joprojām kontrolē kurdi.

Lai gan režīma spēkiem un kurdiem ir kopīgs ienaidnieks teroristu grupējuma "Islāma valsts" veidolā, kas kontrolē lielāko daļu no Eifratas ielejas, tomēr Hasekā abu pušu starpā valda spriedze, kas nereti pāraug sadursmēs.

Kurdi, kas kontrolē lielu daļu no Sīrijas ziemeļaustrumiem un ziemeļiem gar Turcijas robežu un tur pasludinājuši autonomu kurdu reģionu, nesen pieprasīja, lai Damaskas režīmam lojālie spēki pamet Haseku.

Trešdien Hasekā izcēlās smagas sadursmes starp kurdiem, kas kontrolē divas trešdaļas pilsētas, un kaujiniekiem, kas atbalsta režīma spēkus un kontrolē pārējo daļu.

Ceturtdien Sīrijas valdības gaisa spēki pirmo reizi bombardēja kurdu pozīcijas Hasekā. Kā aģentūrai AFP atklāja valdības avoti pilsētā, uzlidojumi esot vēstījums kurdiem, ka viņiem jāpārstāj izteikt šādas prasības.

Pēc viena tāda uzlidojuma ASV vadītā koalīcija pacēla gaisā iznīcinātājus, lai no Sīrijas valdības spēku bumbvedējiem pasargātu kurdu kaujiniekus, kuri strādā ar amerikāņu instruktoriem, un Pentagons paziņoja, ka "ASV lidaparāti aizsargās karavīrus, ja viņi būs apdraudēti".

Svētdienas rītā pilsētu vēl gan pārlidoja režīma spēku lidmašīnas, bet uzlidojumi vairs nenotika, paziņojusi Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Pēc SOHR sniegtajām ziņām, kopš trešdienas kaujās dzīvību zaudējuši 43 cilvēki, tai skaitā 27 civiliedzīvotāji, 11 no viņiem bērni. Tūkstošiem cilvēku pametuši pilsētu, kur atslēgta elektrība un nestrādā maizes ceptuves.

Vienlaikus SOHR norāda, ka Alepo provincē režīma spēku un tā Krievijas sabiedroto triecienos sestdien zaudējuši dzīvību 38 cilvēki, tai skaitā 28 civiliedzīvotāji.