Kremlis norūpējies par Karimova veselību, kurš bijis pie varas Uzbekistānā kopš PSRS sabrukuma
Islams Karimovs un Vladimirs Putins.
Pasaulē
2016. gada 29. augusts, 23:47

Kremlis norūpējies par Karimova veselību, kurš bijis pie varas Uzbekistānā kopš PSRS sabrukuma

Jauns.lv

Maskava uzskata, ka ir nekorekti uzdot jautājumu par Krievijas bažām, ja Uzbekistānā notiktu situācijas destabilizācija prezidenta Islama Karimova slimības nelabvēlīga iznākuma rezultātā, pirmdien paziņojis Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Mēs uzskatām, ka tāda jautājuma uzdošana ir nekorekta," viņš uzsvēra, atbildot uz žurnālistu jautājumu par Krievijas bažām par iespējamu destabilizāciju Uzbekistānā.

"Mēs augstu vērtējam mūsu attiecības ar Uzbekistānu to plānu ietvaros, kas izstrādāti mūsu valstu prezidentu neseno kontaktu rezultātā," piebilda Peskovs.

"Protams, Maskavā vēl viņam drīzu izveseļošanos," paziņoja Peskovs, piebilstot, ka Kremlis informāciju par Karimova veselības stāvokli saņem no masu medijiem un diplomātiskajiem kanāliem.

"Nekādas īpašas informācijas par šo jautājumu mums nav," piebilda Putina sekretārs.

Jau vēstīts, ka, pēc Karimova jaunākās meitas Lolas Karimovas-Tillajevas sniegtajām ziņām, Uzbekistānas prezidents atrodas reanimācijā pēc piedzīvota asinsizplūduma smadzenēs.

Oficiālie Uzbekistānas plašsaziņas līdzekļi pirmdien izplatīja valdības paziņojumu, kurā teikts, ka Karimovs atrodas stacionārā ārstēšanā.

Svētdienas vakarā Uzbekistānas nacionālās televīzijas vakara programmā tika pārraidīts paziņojums par to, ka prezidents ir nogādāts slimnīcā.

Oficiālā informācija liecina, ka prezidentam būs nepieciešama ne tikai pilnīga veselības pārbaude, bet arī ārstēšana, kas turpināsies kādu laiku.

Citas oficiālas informācijas par Karimova veselības stāvokli pagaidām nav.

Par 78 gadus vecā autoritārā valsts līdera slikto veselību Uzbekistānā ilgi ir klīdušas baumas, tomēr tās ir grūti pārbaudīt, jo informācijas plūsma šajā Centrālāzijas valstī tiek stingri kontrolēta.

Karimovam prezidenta amatā nav neviena acīmredzama pēcteča, un Uzbekistānā nekad nav rīkotas vēlēšanas, kuras starptautiskie novērotāji būtu atzinuši par brīvām un godīgām.

Vairāki Krievijas un citu valstu mediji pērn vēstīja, ka pirms 2015.gada martā notikušajām prezidenta vēlēšanām Karimovs esot nonācis komā, tomēr pirms balsojuma viņš parādījās sabiedrībā.

Karimovs bijis pie varas Uzbekistānā kopš Padomju Savienības sabrukuma.

LETA/Foto: AP/Scanpix/LETA