Cilvēkus šokē Klaipēdas zoodārzā redzētais – zvēriņi kā nolemtībai atstāti netīrībā un smirdoņā. FOTO
Kā pēc redzētā saka Aigars, salīdzināt Rīgas zoodārzu ar to, kurš ir Klaipēdā, ir tāpat kā salīdzināt sanatoriju ar koncentrācijas nometni.
Pasaulē
2016. gada 30. augusts, 15:06

Cilvēkus šokē Klaipēdas zoodārzā redzētais – zvēriņi kā nolemtībai atstāti netīrībā un smirdoņā. FOTO

Jauns.lv

„Dzīvnieku koncentrācijas nometne” - šādi liepājnieks Aigars Prūsis raksturojis zooloģisko dārzu Klaipēdā, kur nesen viesojies kopā ar meitu. No sava ceļojuma fotogrāfs atvedis bildes, kurās redzamās ainas ar noskumušiem, netīrībā mītošiem zvēriņiem vairāk atgādina drūmas dokumentālās filmas kadrus, nevis zoodārzu un liek domāt, ka šī zoodārza personālam dzīvnieku labsajūta vienkārši nerūp.

Noplucis zoodārzs lepnu privātmāju ielenkumā

„Šodien aizceļojām uz netālo Lietuvu, lai pasvinētu meitas dzimšanas dienu. Diemžēl rīts iesākās ar kultūršoku. Klaipēdas zoodārzs, kura apmeklējums ģimenei izmaksāja aptuveni 25 eiro, bija kaut kas neredzēts. Jāsāk ar to, ka līdz šim zoodārzam nonācām pa dramatiski izdangātu un pilnībā sabrukušu ceļu, kas neticamā kārtā atrodas starp gana lepniem privātnamiem,” pirmos iespaidus feisbukā atstāsta Aigars. Pie pašas zoodārza ieejas bijusi kase un pirms tās – diezgan gara rinda. „Redzēt gribētāju netrūkst,” spriež Aigars.

Karstā saulē smirdoša barība un netīrība

Liepājnieku īpaši pārsteigusi zoodārza brīvā un bezatbildīgā attieksme dzīvnieku barošanas jautājumā: „Var nopirkt tukšu lielās majonēzes spaini, kas piebērts ar dažādas frakcijas un svaiguma maizes gabaliem. Pretēji veselajam saprātam šos maizes gabalus var brīvi mest visu dzīvnieku būros. Zoodārza teritorija vairāk atgādina industriālu teritoriju – faktiski nav krūmu vai koku. Līdz ar to karstā saulē dzīvnieki laiku pavada bez mazākās ēnas.”

Arī daudzi dzīvnieki, kurus Aigars ar meitu apskatījis, esot bijuši pinkaini un ļoti netīri. „Neesmu veterinārs, bet to būru paskats ar smirdošo barību bija biedējošs. Par mūsu Rīgas vai Kalvenes zoodārziem nemaz nerunāsim, jo, salīdzinot ar Klaipēdu, tas būtu kā sanatorija pret koncentrācijas nometni,” saka liepājnieks.

 

Aicina latviešus neapmeklēt Klaipēdas zoodārzu

Drūmās ekskursijas laikā Aigars ievērojis, ka vismaz puse apmeklētāju runājuši latviski un arī liela daļa automašīnu bijušas ar Latvijas reģistrācijas numuriem. Sociālajos tīklos liepājnieks vēršas pie tautiešiem ar aicinājumu labi apdomāt, pirms doties uz Klaipēdas zoodārzu un atbalstīt tur notiekošo ar savu naudu.

„Tas nav zoodārzs, tā ir dzīvnieku koncentrācijas nometne. Mūsu Liepājas dzīvnieku patversme ir daudz labāka vieta, kur izlikt lieku eiro. Palīdzēsiet pamestajiem dzīvniekiem, gan arī redzēsiet izturēšanos pret mūsu četrkājainajiem draugiem, kas izraisa vislielāko cieņu,” raksta Aigars. Bildes, kuras viņš publicējis sociālajos tīklos, izpelnījušās gana lielu uzmanību. Atsaucas arī citi neapmierināti kaimiņvalsts zoodārza apmeklētāji, turklāt kāda sieviete apgalvo, ka pēc šīs vietas apmeklējuma esot raudājusi.

Arī lietuvieši cīnās pret Klaipēdas zoodārzu

Arī paši lietuvieši atraduši Aigara feisbukā publicētās bildes un ceļojuma aprakstu. Kaimiņvalsts ziņu portāls delfi.lt raksta, ka Klaipēdas zoodārzs „Mini Zoo”, kurš jau iepriekš izpelnījies skarbu dzīvnieku tiesību aizstāvju nopēlumu, nu iekļuvis arī tūristu melnajā sarakstā. Kā lietuviešu portālam teikusi Lietuvas dzīvnieku aizsardzības organizācijas vadītāja Bridžeta Kimantaite, par situāciju šajā zoodārzā jau sen ir zināms. Informēta ir gan Lietuvas Vides ministrija, gan arī Klaipēdas reģiona Vides aizsardzības departaments un Pārtikas un veterinārais dienests, taču zoodārzs turpina darbību. „Situācija tik tiešām ir sen skaidra, taču atbildīgās valsts iestādes apgalvo, ka zoodārzs atbilst normām,” par cīņu ar zoodārzu stāsta dzīvnieku aizstāve.

Zoodārzs piepelnās uz dzīvnieku veselības rēķina

Atsevišķi aizrādījumi Klaipēdas zoodārzam „Mini Zoo” savulaik esot izteikti, taču Vides ministrija apgalvo, ka pārkāpumi bijuši īslaicīgi un novēršami, kā rezultātā zoodārzs joprojām ir atvērts apmeklētājiem. Vietējiem dzīvnieku aizstāvjiem turklāt zināms, ka par papildu 15 eiro samaksu apmeklētājiem tiek dota iespēja parotaļāties ar tīģerēnu. Kā apgalvo Kimantaite, šāda izturēšanās pret savvaļas dzīvnieku ir vienkārši nepieļaujama un nedabiska, taču zoodārzam tā esot vien iespēja piepelnīties.

Klaipēdas zoodārzā notiekošo kaimiņvalsts medijam komentēja arī Klaipēdas reģiona Vides aizsardzības departamenta direktors Antāns Kairis. Uz kaimiņvalsts medija jautājumu, vai pats ir redzējis latviešu tūrista uzņemtās fotogrāfijas, departamenta vadītājs atbildēja noraidoši, taču apstiprināja, ka zina par zoodārzā notiekošo: „Šad un tad notiek pārbaudes un tiek konstatēti pārkāpumi, kurus pēcāk uzdots novērst.” Direktoram arī vaicāts, cik sodi un pārkāpumi nepieciešami, lai zoodārza darbība beidzot tiktu apturēta uz ko Kairis atbildējis, ka būtisks ir nevis pārkāpumu daudzums, bet gan to smagums. Par to lemjot Vides ministrija un zoodārzu inspekcijas komisija.

Viens no komisijas locekļiem Raimonds Sakalauskis gan vietējam medijam paziņojis, ka komisija parasti satiekas vien tad, kad apspriežamais jautājums ir kāda zoodārza darbības atļaušana. Žurnālisti arī centušies sazināties ar Klaipēdas zoodārza menedžeri Edvardu Legecki, taču viņš komentēt latvieša Aigara publicētos foto atteicās.

Zoodārza vadība vērsīsies tiesā

Kā otrdienas rītā ziņo Lietuvas medijs, vietējais Pārtikas un veterinārais dienests nupat nācis klajā ar nesenas inspekcijas rezultātiem, kurā konstatēts, ka Klaipēdas zoodārzs pārkāpj Lietuvas dzīvnieku labturības un aizsardzības likumu. „Konstatēts, ka platībās, kurās dzīvo tīģeri, pumas un vilki ir neadekvāti apstākļi. Inspekcijas laikā arī pamanīts, ka no krātiņiem nav iztīrīti mēsli,” medijiem pavēstījis dienesta pārstāvis, solot, ka kopā ar Vides ministriju sodīs zoodārzu. Zoodārza vadītājs Edvards Legeckis savukārt paziņojis, ka konstatētajiem pārkāpumiem nepiekrīt un vērsīsies tiesā.

Kasjauns.lv/Foto: Aigara Prūša personīgais arhīvs