Uzbekistānā atvadās no prezidenta Islāma Karimova. FOTO
Pasaulē
2016. gada 3. septembris, 11:43

Uzbekistānā atvadās no prezidenta Islāma Karimova. FOTO

Jauns.lv

(Ziņa papildināta 15:42) Uzbekistānas prezidents Islāms Karimovs, par kura aiziešanu no dzīves piektdien oficiāli paziņoja valdība, sestdien apglabāts viņa dzimtajā pilsētā Samarkandā.

Sēru ceremonija notika līdzās no Tillakarī medresei Registāna laukumā. Lūgšanu vadīja Uzbekistānas pārvaldes muftijs Usmonhons Alimovs. Atbilstoši musulmaņu paražām lūgšanā pirms apglabāšanas piedalījās tikai vīrieši, un viņu skaits laukumā bija lēšams vairākos tūkstošos.

Tad līķautā ietīto nelaiķa prezidentu cilvēki aiznesa uz vēsturisko Šahizinda kapsētu, kas atrodas aptuveni divu kilometru attālumā no Registāna laukuma. Šajos kapos atdusas Karimova vecāki.

Uzbekistānā izsludinātas trīs dienu sēras.

Uzbekistānas valdība un parlaments piektdienas vakarā oficiāli paziņoja, ka 78 gadu vecumā miris Uzbekistānas prezidents Islāms Karimovs.

Viņa bēres organizēja premjerministra Šavkata Mirzijojeva vadīta komisija.

Karimovs nav iecēlis sev mantinieku, un eksperti norāda, ka viņa pēcteci, domājams, aiz slēgtām durvīm izraudzīsies neliela grupa augstāko amatpersonu un viņa ģimenes locekļu.

Taču pastāv bažas, ka, viņiem nespējot rast kompromisu, situācija valstī var destabilizēties un tā var kļūt par islāmistu mērķi.

Karimovs Uzbekistānā pie varas atradies 27 gadus.


LETA / Foto: Reuters/Scanpix/LETA / Itar-Tass/Scanpix/LETA

Tēmas