Aculiecinieki nofilmē šokējošu vardarbību: migrantu bandām pie Lamanša ir ieroči un stratēģija
Noziedzības līmenis Kalē apkārtnē ir ļoti augsts.
Pasaulē
2016. gada 6. septembris, 06:23

Aculiecinieki nofilmē šokējošu vardarbību: migrantu bandām pie Lamanša ir ieroči un stratēģija

Jauns.lv

Vairāki Kalē migrantu nometnes grupējumi Francijā izraisa autoavārijas, apmētājot spēkratus ar smagiem priekšmetiem, lai paši spētu nemanīti iekļūt kravas mašīnās. Viņu mērķis ir tikt cauri Lamanša tunelim un iebraukt Lielbritānijā.

Žurnālisti knapi izglābjas no nāves

Lielbritānijas iekšlietu ministre Ambera Ruda komentēja radušos situāciju pēc tam, kad Britu laikraksta “Daily Mail” žurnālisti aizvadītajā nedēļā knapi izglābās no nāves, jo trīs migranti uz žurnālistu mašīnas uzmeta bluķi. Uzzinājusi par incidentu, Ruda paziņoja, ka situācija ir ārkārtīgi satraucoša. Viņa piemetināja: “Svarīgi, lai cilvēki justos droši, izmantojot ostas ap Lamanša tuneli. Radusies situācija parāda to, ka nelegālās imigrācijas kontrole, ir mūsu visu interesēs.”

Reportieris Bens Elerijs un fotogrāfi Stīvs Bērtons un Džons Maklelans tika ievainoti, kad viņu “Audi” markas automašīnai nācās bīstami manevrēt, lai izvairītos no bluķa. Viņi ietriecās kravas auto un vairākus desmitus metru tik vilkti tai līdzi. Autoavārijā cietušo žurnālistu savainojumi bija nopietni, un viņi tika nogādāti slimnīcā. Elerija galva atsitās pret stūri, izraisot tik dziļu brūci, ka caur to pat varēja redzēt kaulu. Maklelanam bija vairākas no stikla lauskām grieztas brūces uz sejas, savukārt Bērtons traumēja galvu un muguru.

Žurnālisti reģionā bija ieradušies, lai izmeklētu šokējošo vardarbības uzliesmojumu migrantu nometnē un uzbrukumus uz Lielbritāniju braucošajām kravas automašīnām. Situācija ir drauds tūkstošiem britu ģimeņu, kas izmanto Lamanša tuneli, atgriežoties no brīvdienām Eiropā.

Situācija kā kara zonā

Francijas iekšlietu ministrs apsolījis nometni aizvērt līdz gada beigām, taču vietējie iedzīvotāji vēlas, lai tas tiktu izdarīts ātrāk. Papildus 200 policisti nosūtīti uz Kalē apgabalu, un patrulēt sākuši arī Francijas karavīri.

Francijas varasiestādes un slimnīcu darbinieki apstiprinājuši, ka migranti speciāli izraisa incidentus, lai apturētu satiksmi uz šosejas, kas ved uz ostu un Lamanša tuneli. Tāpat migranti mēdzot barikādēt ceļu.

Kāds vietējas slimnīcas ārsts atklāja, ka katru dienu slimnīcā ierodas kāds ar nazi ievainots patvēruma meklētājs, kas ticis sadurts nometnē.  Ārsts komentē: “Viņi ierodas katru dienu ar durtām brūcēm. Īpaši asi konflikti izveidojušies starp afgāņiem un sudāniešiem. Viņiem palīdzība tiek sniegta pirmajiem, jo savainojumi ir tik nopietni.” Kāds cits mediķis to pat dēvē par karu.

Šoferiem, mērojot ceļu cauri Francijas ostai, nākas saskarties ar vardarbību, draudiem un iebiedēšanu. Katru nakti Francijas policijas vienības cīnās ar migrantu bandām. Policija izmanto asaru gāzi, lai aizdzītu bandas no lielceļu malām. Katru nakti esot ap 30 incidentu. Arī lielceļu strādniekiem darba netrūkst – ik nakti no ceļiem ir jānovāc šķembas, atkritumi un dēļi. Kalē ostas prezidents atzīst, ka ceļi ir bīstami. “Migranti uz šosejas met bluķus, zarus, pat iepirkumu ratus.”

Reģionālās ceļu pārvaldes vadītājs skaidro, ka bandām ir ieroči un stratēģija. Tā esot ļaundabīga “spēle”, kuras laikā strādnieki atraduši notriektus migrantus, kuri miruši, negaidīti izskrienot uz ceļa.

Ievainotie žurnālisti nofilmē zaglīgos migrantus

Pagājušajā gadā Kalē tika uzcelts vairāk nekā trīs kilometru garš žogs, kura mērķis bija apturēt migrantus, kas mēģina iekļūt kravas mašīnās, kamēr tās stāv rindā uz Lamanša šķērsošanu. Tagad migranti to pašu dara trīs kilometrus tālāk - vietā, kur žogs beidzas.

Laikraksta “Daily Mail” reportieri iepriekšējā naktī nofilmēja, kā trīs migranti drosmīgi centās iekāpt kravas mašīnas aizmugurē. Mašīna bija apstājusies, jo priekšā uz ceļa bija izmētāti koku zari. Viens no migrantiem centās iekāpt spraugā starp kabīni un kravas kasti, kamēr abi pārējie noskatījās, vai viņam tas izdosies. Izbrīnītais šoferis uztaurēja un nolēma turpināt ceļu caur koku zariem. Kad ieradās policija, vīrieši paslēpās mežā.

 


Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tēmas