Pārskaitušies dāņi ar buldozeru iznīcina Kopenhāgenas slaveno "Hašiša lielveikalu". VIDEO
Iepriekšēji varas struktūru mēģinājumi iznīcināt narkotiku kioskus cietuši sakāvi – tie uzbūvēti no jauna un nelegālo vielu tirdzniecības apjomi palielinājušies.
Pasaulē
2016. gada 7. septembris, 06:08

Pārskaitušies dāņi ar buldozeru iznīcina Kopenhāgenas slaveno "Hašiša lielveikalu". VIDEO

Jauns.lv

Dramatiski notikumi nesen risinājušies Dānijas galvaspilsētas Kopenhāgenas bēdīgi slavenajā Kristiānijas rajonā. Vietējos izsenis nav apmierinājusi varas iestāžu nespēja cīnīties ar plaukstošo narkotiku biznesu par „Hašiša lielveikalu” dēvētajā reģionā, taču pēc tam kad sadursmēs ar vietējiem noziedzniekiem sašauti divi policisti un garāmgājējs, pilsētas iedzīvotāji nolēmuši, ka cīņa ar narkobiznesu jāuzņemas pašiem.

Laimīgākajai nācijai uz zemes nu ir bijis gana – pagājušajā piektdienā, 2. septembrī Kopenhāgenas iedzīvotāji ņēma rokās laužņus, elektriskos celtniecības instrumentus un darbināja buldozeru, lai dotos uz galvaspilsētas rietumos esošo par „hipiju utopiju” dēvēto, pusautonomo reģionu „Kristiāniju”, kurš ir bēdīgi slavens ar visai atklātu, valstī aizliegtu narkotiku tirgošanu, tostarp hašišu un marihuānu. Saniknoto iedzīvotāju mērķis bija noplukušie, paštaisītie narkotiku kioskiņi, kurus tie pa vienam iznīcināja, ziņo ASV medijs News.vice.com.

Iedzīvotājus sadusmojis uzbrukums policistiem

Kārtīgo pilsoņu sacelšanos izprovocēja pagājušajā trešdienā notikusī apšaude, kurā viens no ievainotajiem likumsargiem tika ievietos slimnīcā kritiskā stāvoklī. Apšaudi izraisīja kāds Bosnijā dzimis Dānijas pilsonis vārdā Mesa Hodžičs, kuru policija grasījās arestēt. Vēlāk policijas operācijas laikā viņš ticis nošauts, savukārt Kristiānijas miermīlīgajai iedzīvotāju daļai dramatiskie notikumi bijis pēdējais piliens.

Iepriekšējie mēģinājumi izskaust narkotikas cietuši sakāvi

„Ir svarīgi to izdarīt šodien, domās paturot ievainotos policistus,” vietējās kopienas pārstāvis Risenga Mangezi pauda ASV ziņu aģentūrai „AP”. Tiesa gan, vietējiem nav pārliecības, ka narkotiku tirdziņš pēc laika netiek uzsliets no jauna. Saskaņā ar Dānijas mediju „The Local”, pēdējais varas iestāžu mēģinājums iztīrīt Kristiāniju, kuru dēvē arī par „Dīleru ielu” notika jau 2004. gadā, taču tukšos plačus nekavējoties aizpildīja vēl rūdītāku narkotiku tirgotāju bandas un pavisam drīz nelegālo vielu tirgus uzplauka no jauna un vēl lielākos apmēros.

Kopenhāgenas „Dīleru ielas” iedzīvotāji ar laužņiem un smago tehniku iznīcina vietējo narkotiku tirdziņu:

Kristiānija ir specifiska kopiena Kopenhāgenas rietumu daļā. To 1971. gadā dibināja vietējās hipiju subkultūras pārstāvji, un šobrīd reģionā mīt aptuveni 600 cilvēku. Lai arī hašiša un marihuānas tirgošana Dānijā ir aizliegta ar likumu, šis rajons ātri vien kļuva bēdīgi slavens ar toleranci pret narkobiznesu. Laikam ejot, noziedznieku īpatsvars mierīgo iedzīvotāju vidū veicinājis policijas un varas struktūru interesi un centienus iznīdēt narkotiku kioskiņus.

Kasjauns.lv/Foto: Vidapress, ekrānuzņēmumi no video

Tēmas