No psihiatriskās slimnīcas uz brīvām kājām. Atbrīvots vīrietis, kurš sašāva ASV prezidentu
Džons Hinklijs 2003. gadā.
Pasaulē
2016. gada 11. septembris, 10:38

No psihiatriskās slimnīcas uz brīvām kājām. Atbrīvots vīrietis, kurš sašāva ASV prezidentu

Jauns.lv

Džons Hinklijs, kurš pirms 35 gadiem veica atentāta mēģinājumu pret toreizējo ASV prezidentu Ronaldu Reiganu, sestdien tika atbrīvots no psihiatriskās slimnīcas Vašingtonā, lai dzīvotu kopā ar savu māti, ziņoja ASV mediji.

Hinklijs tika izlaists no Svētās Elizabetes slimnīcas, vēstīja laikraksts "Washington Post", atsaucoties uz aculiecinieku slimnīcas kompleksā un uz Hinklija advokātu Bariju Levainu.

ASV federālais tiesnesis jūlijā Pols Frīdmens jūlijā atzina, ka 61 gadu vecais Hinklijs vairs nerada apdraudējumu nedz sev, nedz citiem, un var tikt atbrīvots, lai dzīvotu kopā ar savu 90 gadus veco māti slēgtā kopienā Virdžīnijas štata Viljamsburgas pilsētā.

Tiesa arī izvirzīja vairākus desmitus stingru detalizētu nosacījumu Hinklija atbrīvošanai, bet tie var tikt pārskatīti viena līdz pusotra gada laikā, ja turpināsies progress viņa atlabšanā.

Viens no šiem nosacījumiem ir aizliegums tuvoties Fosterei. Hinklijam jāpaliek 80 kilometru rādiusā ap mātes mājokli, un viņš nedrīkst doties uz rajonu, par kuru zināms, ka tur atrodas kāds esošais vai bijušais ASV prezidents, viceprezidents vai kongresmenis.

Hinklijam jāierodas Svētās Elizabetes slimnīcā uz ikmēneša novērošanām, kā arī iepriekš jāinformē ASV Slepenais dienests par savu braucienu maršrutu. Viņš nedrīkst bez atļaujas ievietot internetā kādus rakstus vai piemiņas lietas un pat nedrīkst runāt ar medijiem.

Hinklijam jau kopš deviņdesmitajiem gadiem ik pa brīdim atļāva apciemot māti, un šīs vizītes kļuva arvien garākas. Pēdējais apciemojums ilga 17 dienas. Katrā no šiem apciemojumiem viņu izsekoja ASV Slepenā dienesta aģenti.

Hinklijs atentāta mēģinājumā 1981.gada 30.martā pie viesnīcas "Hilton" Vašingtonā raidīja uz Reiganu sešas lodes. Tās ķēra trīs citus vīriešus, kas tika smagi ievainoti, tomēr viena lode rikošetā trāpīja Reiganam krūtīs.

Hinklijs paziņoja, ka gribējis nogalināt Reiganu, lai atstātu iespaidu uz aktrisi Džodiju Fosteri, ar kuru viņš kļuva apsēsts pēc filmas "Taksists" ("Taxi Driver") noskatīšanās.

Hinklijs tiesā tika atzīts par nepieskaitāmu un viņu ievietoja psihiatriskajā slimnīcā. Reigana ģimene un viņa fonds vienmēr iebilda pret Hinklija atbrīvošanu.

Ronalda Reigana atentāta mēģinājums - video:


LETA/Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tēmas