Junkers: "Bezvīzu režīmam ar Turciju būs nepieciešams vairāk laika"
Junkers: "Esmu pārliecināts, ka tas notiks, taču tas nebūs obligāti iespējams plānotajā laika ietvarā. Bez, piemēram, pretterorisma likuma reformas nebūs iespējams nopietni paredzēt konkrētā datumā vīzu liberalizāciju ar Turciju."
Pasaulē
2016. gada 14. septembris, 18:28

Junkers: "Bezvīzu režīmam ar Turciju būs nepieciešams vairāk laika"

Jauns.lv

Lai dotu iespēju Turcijas pilsoņiem ieceļot Eiropas Savienībā (ES) bez vīzām, varētu būt nepieciešams vairāk laika, nekā sākotnēji domāts, trešdien atzina Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

Turcija iepriekš draudējusi, ka gadījumā, ja ES nepildīs solījumu līdz oktobrim ieviest bezvīzu režīmu tās pilsoņiem, Ankara atteiksies pildīt ar bloku noslēgto vienošanos par nelegālās imigrācijas apturēšanu, tomēr Brisele uzstāj, ka Turcijai vispirms jāgroza tās pretrunīgi vērtētais pretterorisma likums.

Uzrunājot Eiropas Parlamenta (EP) deputātus, Junkers norādīja, ka cilvēkiem jāizrāda lielāka pacietība jautājumos, kas saistīti ar Turciju, jo jāatrisina grūti jautājumi.

"Esmu pārliecināts, ka tas notiks, taču tas nebūs obligāti iespējams plānotajā laika ietvarā," debašu laikā pēc viņa ikgadējās runas par stāvokli ES atzina EK prezidents. "Bez, piemēram, pretterorisma likuma reformas nebūs iespējams nopietni paredzēt konkrētā datumā vīzu liberalizāciju ar Turciju."

Sākotnēji bija paredzēts Turcijas pilsoņiem ļaut ieceļot ES bez vīzām jau jūlijā, taču šo ieceri nācās atlikt, jo Ankara nav izpildījusi visus 72 priekšnoteikumus bezvīzu režīma ieviešanai, tostarp sašaurinājusi pārāk plašo terorisma definīciju.

Pastāv bažas, ka Turcija pretterorisma likumu izmanto politiskās opozīcijas un neatkarīgo mediju apklusināšanai, taču Ankara apgalvo, ka Briseles pieprasītās reformas šobrīd neesot iespējamas lielo terorisma draudu dēļ.

LETA/Foto: AP/Scanpix/LETA