Nīderlandes policija ar ērgļiem medī bezpilota lidaparātus FOTO. VIDEO
Paredzēts, ka īpaši apmācītie putni tiks palaisti debesīs gadījumos, kad drošībnieki piefiksētu bezpilota lidaparātu uzskata par potenciālu draudu sabiedrības drošībai, piemēram, dažādu politisku vizīšu un valstij nozīmīgu pasākumu laikos kā arī tad ja drons tiek fiksēts lidināmies pārāk tuvu lidostām.
Pasaulē
2016. gada 16. septembris, 05:30

Nīderlandes policija ar ērgļiem medī bezpilota lidaparātus FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Nemilitāru bezpilota lidaparātu par zināmu naudas summu mūsdienās var iegādāties teju katrs. Tas gan sagādā īstas galvassāpes valsts drošību sargājošajām iestādēm – dronus pēc parādīšanās debesīs ir grūti identificēt, pārtvert, kā arī noskaidrot to vadītāju nodomus. Nīderlandieši risinājumu šai mūsdienu tehnoloģiju radītajai problēmai atraduši tālā pagātnē, lidaparātu pārtveršanu uzticot īpaši trenētiem ērgļiem.

Tādējādi šī Eiropas valsts ir kļuvusi par pirmo pasaulē, kuras policijas spēkus kā spārnoti likumsargi papildina ērgļi, ASV medijam „The Guardian” stāsta Nīderlandes policijas runasvīrs Dennis Janus. Pirmo publisko demonstrāciju, kurā atrādīta dresēto ērgļu māka uzklupt droniem Nīderlandes policija veica 12.septembrī. Ērgļu apmācīšana tika uzsākta jau 2015.gada pirmajos mēnešos un pēc šīs nedēļas paraugdemonstrējumiem policisti bijuši apmierināti ar ērgļu sniegumu.

Droni pret ērgļiem ir bezspēcīgi

Testu mērķis bija noskaidrot labāko veidu kā, uzkūdot ērgļus, notriekt bezpilota lidaparātus. „Ērgļi dronus uztver kā savu upuri un metas virsū tiem lidojuma laikā. Pēcāk ērgļi izraugās drošu vietu un nosēžas, neizlaižot dronu no saviem nagiem,” stāsta policijas pārstāvis. Nīderlandes policija jau paguvusi iepirkt paši savus putnus – to vecums ir ap pieciem mēnešiem. Šobrīd darbam ar ērgļiem paredzēts speciāli instruēt aptuveni 100 likumsargus un jaunās „lidojošās komandas” varētu uzsākt darbu nākamajā vasarā.

Pagaidām nav citu metožu

Kā ziņo policijas pārstāvis, šobrīd likumsargi joprojām testē jauno metodi, izmantojot specializētas kompānijas „Guard From Above” pakalpojumus. Nevietā aizklīduši droni gan Nīderlandē, gan arī vairumā citu valstu tik tiešām kļūst par arvien lielāku problēmu, taču pagaidām veiksmīgāku bezpilota lidaparātu apkarošanas metodi nav izdevies atrast. Tiek arī pētīts, vai kā alternatīvu dresētu ērgļu policijas vienībām nebūtu iespējams izmantot speciālus tīklus dronu ķeršanai. Papildus tam tiek apsvērtas arī modernākas metodes, piemēram, iespējas elektroniski pārņemt debesīs nevēlamo dronu vadību.

Īpaši dresēts policijas ērglis metas virsū bezpilota lidaparātam


Kasjauns.lv/Foto/Video: AFP/Scanpix/LETA, Youtube