Asinssārtās upes mistērija Krievijā: NASA atklāj līdzīgus notikumus pagātnē. FOTO
Nokaltušās sārtās nogulsnes pie savādās upes.
Pasaulē
2016. gada 16. septembris, 11:06

Asinssārtās upes mistērija Krievijā: NASA atklāj līdzīgus notikumus pagātnē. FOTO

Jauns.lv

Nacionālās astronautikas un kosmosa aģentūras (NASA) speciālisti publiskojuši ar satelītu uzņemtus attēlus no Daldikanas upes Noriļskas reģionā, kas apliecina, ka upe jau pagātnē vairākkārt bija kļuvusi sarkana.

NASA publicētajā satelīta attēlā redzams, ka arī 2001.gadā upe bija nokrāsojusies sarkana, turklāt ir dati, kas apliecina, ka arī 2015.gada jūlijā, 2014.gada jūlijā, 2013.gada augustā, kā arī 1998.gada jūlijā un 1997.gada septembrī Daldikanas upē bija vērojama līdzīga situācija. 

Zīmīgi, ka Kembridžas universitātes pētnieks Garets Rīss pagājušā gadsimta 90.gados pats savām acīm redzējis šo dīvaino parādību. "Es un mani kolēģi Krievijā redzējām vismaz vienu sarkanu upi, un mēs redzējām apgabalus ar izkaltušām sarkanām nogulsnēm," viņš toreiz pavēstīja kolēģiem.

Lai arī sarkanā ūdens mistērija līdz galam nav atrisināta, vislielākās aizdomas krīt uz metalurģijas uzņēmumu "Nadežda", kas pieder pasaulē lielājajam niķeļa un palādija ražotājam "Norilsk Nickel". 

Uzņēmumā jau iepriekš apgalvoja, ka nekādas avārijas notikušas nav un sarkanais ūdens nerada draudus nedz cilvēkiem, nedz dzīvniekiem.

   


Kasjauns.lv/Foto: AP; Reueters/LETA/Scanpix; NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS

Tēmas