Viņš nodzīvoja tikai stundu... Sērojoši vecāki pozē kopā mirušu bērniņu. FOTO. VIDEO
„Daži cilvēki uzskata, ka tas ir slimīgi. Bet ja tu esi gājusi cauri bērna zaudēšanas sāpēm, tad tā vis neliekas,” fotografēšanos ar mirušu mazuli komentē māte.
Pasaulē
2016. gada 21. septembris, 04:44

Viņš nodzīvoja tikai stundu... Sērojoši vecāki pozē kopā mirušu bērniņu. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Mazais Sidnijs Mārtins pēc dzemdībām nodzīvoja vien stundu un devās mūžībā. Zēna tuvinieki – māte, tēvs un abas māsas – veica pārsteidzošu izvēli, taču... ar cēlu mērķi. Kā zināms, 19.gadsimtā bija populāri dzīvajiem fotografēties kopā ar mirušajiem; tagad šāda rīcība tiek vērtēta neviennozīmīgi. Sidnija vecāki šādu fotosesiju nolēma pārvērst labdarības projektā.

„Remember my Baby” - tā sauc projektu, kura idejas autori ir Heilija Raisa un Kevins Mārtins. Viņu kopējais mazulis piedzima ar hromosomu anomāliju jeb tā saukto Edvarda sindromu. Bērns nodzīvoja tikai stundu.

Ģimene dzīvo Derbijā, Lielbritānijā, un ar rīcību pēc dēla nāves pārsteigusi daudzus. Pirms mazuļa apbedīšanas tika nolemts ģimenei vienoties kopīgā fotosesijā ar mazā Sidnija mirstīgajām atliekām. Ar brāli rokās pozēja gan 15 gadus vecā Čārlija, gan četrus gadus jaunākā māsiņa Frenkija.

Mātei mirušā Sidnija turēšana rokās fotogrāfa kameras priekšā bijusi kā savu bēdu izsērošana. Viņa attēlus uzskata par ļoti skaistiem, un vēlas, lai tos aplūko arī citi vecāki, kuriem piedzimis nedzīvs mazulis vai kurš miris brīdi pēc nākšanas pasaulē. Heilija Raisa vēlas, lai fotografēšanās ar mirušo bērniņu kļūst par plašāk realizētu nodarbošanos, vācot naudas līdzekļus, ar kuriem varētu sniegt morālu un fizisku atbalstu vecākiem, kas pāragri apglabājuši savu atvasīti.

 

„Daži cilvēki uzskata, ka tas ir slimīgi. Bet ja tu esi gājusi cauri bērna zaudēšanas sāpēm, tad tā vis neliekas,” fotografēšanos ar mirušu mazuli komentē māte. Zīdaiņa turēšana rokās esot emocionāla ārstēšanās.

Sidnija vecāki zināja, ka bērns piedzims ar patoloģiju un, visticamāk, ilgi nenodzīvos. Edvarda sindroms puisītim tika konstatēts ultrasonogrāfijā 20.nedēļā. 34 gadus vecā Heilija ar draugu apzināti bērnu neplānoja, taču bija laimīgi, kad viņš pieteicās. Viņai jau ir trīs meitas no iepriekšējām attiecībām – vēl bez meitenēm, kas pozēja ar mirušo brāli Sidniju, Heilijai ir arī meita vārdā Megana, kura neatklātu apstākļu dēļ fotosesijā nepiedalījās.

Sidnijs bija gaidīts un piedzima 2016.gada 11.aprīlī, viņš bija iznēsāts pilnas 36 nedēļas. Diemžēl pēc stundas Derbijas Karaliskajā slimnīcā zīdainis nomira. Divu dienu laikā ģimene atrada fotogrāfu, kurš bija ar mieru par velti piedalīties tik specifiskā fotosesijā. „Mēs paši bijām viņu daudz safotografējuši, tomēr gribējām arī kādus skaistus profesionāļa veidotus kadrus. Jā, pirmajā brīdī negribas skatīties mazajam virsū... Gribas neredzēt. Taču paiet mēneši, un šīs bildes ir vienīgās atmiņas, kas palikušas...”

Sidnija vecāki stāsta par savu motivāciju pozēt kopā ar mirušo mazuli: Kasjauns.lv/Foto: Caters/Scanpix/LETA