Arī zviedri pošas atjaunot obligāto militāro dienestu - tas varētu notikt jau aiznākamgad
Trešdien oficiāli izskanējis, ka Zviedrija plāno no 2018.gada atjaunot obligāto militāro dienestu.
Pasaulē
2016. gada 28. septembris, 22:46

Arī zviedri pošas atjaunot obligāto militāro dienestu - tas varētu notikt jau aiznākamgad

Jauns.lv

Zviedrija trešdien paziņojusi, ka plāno no 2018 gada atjaunot obligāto militāro dienestu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Zviedrija, kuras teritorijā bruņots konflikts nav noticis jau 200 gadus, atteicās no obligātā militārā dienesta 2010.gadā, uzskatot, ka tas nav pareizākais veids kā komplektēt modernu armiju.

Tomēr karavīru nepieciešamā skaita trūkums licis Zviedrijas valdībai izpētīt iespējas atjaunot vismaz kaut kāda veida iesaukšanu armijā. Valdības pētījumā turklāt noskaidrots, ka drošības situācijas pasliktināšanās un Zviedrijas aizsardzības spēju līmenis liek strauji ieviest jauno iesaukšanas modeli.

"Es ceru, ka mēs atradīsim ceļu uz stabilāku, spēcīgāku un funkcionālāku rekrutēšanas sistēmu," preses konferencē paziņoja aizsardzības ministrs Pēters Hultkvists.

Jaunā politika ietekmēs pēc 1999.gada dzimušos. Projektā norādīts, ka katru gadu varētu tikt iesaukti 4000 jauno zviedru, turklāt iesaukti tiks abu dzimumu pārstāvji.

Gaidāms, ka parlaments likumprojektu pieņems.

Tas ir "inteliģents rosinājums, ņemot vērā to, ko mēs esam redzējuši daudzus gadus, ka brīvprātīgo ir par maz, lai nodrošinātu karavīru kvalitāti un skaitu", ziņu aģentūrai TT skaidroja aizsardzības lietu eksperts Johans Estenbergs.

Jaunais priekšlikums tagad uz četriem mēnešiem tiks nodots sabiedrības apspriešanai.

LETA/Foto: EPA/LETA

Tēmas