Katalonijas premjers gūst parlamenta atbalstu neatkarības referenduma rīkošanai
Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons.
Pasaulē
2016. gada 29. septembris, 22:52

Katalonijas premjers gūst parlamenta atbalstu neatkarības referenduma rīkošanai

Jauns.lv

Katalonijas reģiona parlamenta likumdevēji ceturtdien apstiprināja premjerministra Karlesa Pudždemona plānu nākamgad sarīkot referendumu par neatkarību no Spānijas.

Premjers pieprasīja uzticības balsojumu savai valdībai un tās plāniem, pēc tam kad viņa neatkarības atbalstītāju koalīcija jūnijā izjuka, jo tās visradikālākā daļa - galēji kreisā partija kreiso ekstrēmistu partija "Tautas vienotības kandidāti" (CUP) - atteicās atbalstīt valdības 2016.gada budžetu.

CUP kopš tā laika apliecinājusi, ka tā palīdzēs atkal no jauna izveidot koalīciju un balsot par Pudždemonu, bet tikai tad, ja Skotijas parauga neatkarības referendums tiks rīkots jau nākamgad.

Pudždemons trešdien, uzrunājot parlamentu, sacīja, ka rīkos neatkarības referendumu 2017.gada septembrī neatkarīgi no tā, vai Spānijas centrālā valdība tam piekritīs, vai nē.

Pateicoties solījumam sarīkot referendumu, viņš Katalonijas parlamentā, kurā ir 135 vietas, atguva absolūto vairākumu, saņemot 72 balsis "par".

Pudždemonu atbalstīja desmit CUP deputāti līdz ar visiem premjera koalīcijas "Junts Per Si" ("Kopā par "jā"") deputātiem.

Reģiona premjers vēl trešdien parlamentā sacīja: "Mēs līdz pašām beigām centīsimies panākt vienošanos [ar centrālo valdību], mēs ikvienu brīdi strādāsim, lai rīkotu referendumu, vienojoties ar valsti."

"Tomēr, ja mēs pietuvosimies sava amata termiņa beigām un nebūs pozitīvas atbildes, mēs būsim gatavi (..) izsludināt referendumu nākamā gada septembra otrajā pusē," uzsvēra Pudždemons.

Katalonijas separātisti gadiem ilgi nesekmīgi centušies panākt no Spānijas centrālās valdības akceptu neatkarības referenduma sarīkošanai.

Pagājušajā gadā pirmo reizi Katalonijas parlamenta vēlēšanās uzvarēja partijas, kas atbalsta atdalīšanos no Spānijas. Jaunais parlaments pieņēma rezolūciju, kas paredz līdz 2017.gada vidum pasludināt reģiona neatkarību.

LETA / Foto: AFP/Scanpix/LETA