Pasaulē
2016. gada 30. septembris, 10:51

Spoži, vareni un moderni. Igauņi ļoti lepojas ar Tartu atklāto Nacionālo muzeju. FOTO

Jauns.lv

Igaunijas kultūras ministrs Indreks Sārs pirms Igaunijas Nacionālā muzeja (ERM) jaunās ēkas atklāšanas Tartu ceturtdien paudis lepnumu par to, ka Tartu tiks atklāts lielākais un modernākais muzejs Eiropā.

Pēc ministra uzaicinājuma uz ERM oficiālo atklāšanu ceturtdien ieradušās delegācijas no Latvijas, Lietuvas un Polijas.

Sārs sacīja, ka muzeja ēkas atklāšana ir ilga procesa - trīs gadu smaga darba un 107 gadu gaidīšanas un cerību - noslēgums.

Ministrs arī atzina, ka Igaunija pārliecinoši ir pirmajā pieciniekā Eiropā starp valstīm, kur iedzīvotāji visaktīvāk apmeklē muzejus, teātrus un koncertus. Tas apliecinot Igaunijas iedzīvotāju kultūras mīlestību.

Apmeklētājiem Igaunijas Nacionālais muzejs durvis vērs 1.oktobrī.

ERM jaunās ēkas Tartu pievārtē esošajā Rādi ciemā būvniecības un iekārtošanas izmaksas pārsniedz 63 miljonus eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Muzejs izvietots 34 tūkstošu kvadrātmetru plašās telpās, bet izstāžu zāles platība ir 6000 kvadrātmetru.

ERM iepriekš paziņoja, ka pirmajā pilnajā darbības gadā plāno ieņēmumus 2,1 miljona eiro apmērā, kas veidotu 28,6% no muzeja budžetā paredzētajām izmaksām 7,4 miljonu eiro apmērā.

Plānots, ka muzeja biļešu ieņēmumi sasniegs 1,5 miljonus eiro, kas nozīmē, ka gada laikā muzeju apmeklētu 200 tūkstoši cilvēku, kas iegādātos 140 tūkstošus biļešu. Pārējos ieņēmumus ERM gūtu no telpu iznomāšanas konferencēm un citiem pasākumiem.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA