"Merkelei ir jāaiziet!" Kanclere un Vācijas prezidents Drēzdenē saņem pamatīgu sutu. FOTO
Pasaulē
2016. gada 3. oktobris, 20:51

"Merkelei ir jāaiziet!" Kanclere un Vācijas prezidents Drēzdenē saņem pamatīgu sutu. FOTO

Jauns.lv

Kancleri Angelu Merkeli, kas pirmdien ieradās Drēzdenē, lai piedalītos Vācijas atkalapvienošanās 26.gadadienas svinībās, pie Svētās Jaunavas Marijas baznīcas ("Frauenkirche") ar svilpieniem sagaidīja vairāki simti saniknotu cilvēku, kas pauda sašutumu par viņas piekopto imigrācijas politiku.

Protestētāji, kurus no baznīcas ieejas norobežoja metāla nožogojumi un policistu ķēdes, skandēja: "Tautas nodevēja!" un "Merkelei ir jāaiziet!"

Naidīgu sagaidīšanu no drēzdeniešiem izpelnījās arī Vācijas prezidents Joahims Gauks.

Svilpieni un saucieni atsākās, kad pēc ekumēniskā dievkalpojuma Merkele kopā ar Gauku un iekšlietu ministru Tomasu de Mezjēru atkal iznāca no baznīcas.

Drēzdene ir viena no savulaik komunistu jūgā bijušās Austrumvācijas pilsētām, kurās 1989.gada vasarā un rudenī uzsāktās masu demonstrācijas noveda pie Berlīnes mūra krišanas un gadu vēlāk - pie Vācijas atkalapvienošanās.

 

Taču šodien Drēzdene kļuvusi arī par kustības PEGIDA (Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju) dzimšanas vietu. Savas aktivitātes apogejā PEGIDA zem antikomunistiskās revolūcijas laiku saukļa "Wir sind das Volk" ("Mēs esam tauta") spēja pilsētas ielās izvest vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Arī pirmdien pēc protesta akcijas pie Jaunavas Marijas baznīcas vairāki tūkstoši PEGIDA atbalstītāju pulcējās pie Drēzdenes dzelzceļa stacijas, pieprasot Merkeles demisiju.

Tikmēr Merkele sava Drēzdenes apmeklējuma laikā tikās arī ar tā vietējā imama ģimeni, kura mošejā pagājušajā nedēļā eksplodēja spridzeklis. Otrs spridzeklis eksplodēja konferenču centrā, un tāpēc pirmdien par drošību pilsētā gādāja 2600 policistu.

Oficiālā svētku ceremonija paredzēta Drēzdenes Zempera operas namā, uz kuru aicināts aptuveni 1000 viesu.

Savukārt Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers Vienotības dienu atzīmē Vācijas vēstniecībā Bratislavā.

"Šodien, 27 gadus pēc Berlīnes mūra krišanas, mums jāatzīst, ka pasaule piedzīvo tādu nemiera līmeni, kāds nav redzēts ilgu laiku," teikts svētku priekšvakarā izplatītajā Šteinmeiera paziņojumā. "Mūs apņemošo krīžu un konfliktu biežums un intensitāte ir lielāka, nekā jebkurš no mums 1989.gadā būtu paredzējis (..). Šajā laikā, kad miers nav garantēts, Vācijai jārada impulss pasaules veidošanai."


LETA/Foto: Reuters/Scanpix/LETA, AFP/Scanpix/LETA, AP/Scanpix/LETA