Pasaulē
2013. gada 6. maijs, 15:51

Minesotas programmu izgājuši vairāk nekā 40 ilgstošo bezdarbnieku

Jauns.lv

Kopš projekta sākšanas pērnā gada nogalē Minesotas programmu par Eiropas Sociālā fonda (ESF) naudu izgājuši vairāk nekā 40 ilgstošo bezdarbnieku ar atkarības problēmām, vairākums ir trūcīgie, aģentūra BNS uzzināja Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

Labklājības ministrija (LM) jau vēstījusi, ka ilgstošajiem bezdarbniekiem tā ir iespēja bez maksas ārstēt alkohola, narkotisko un psihotropo vielu atkarību, lai atkal varētu atgriezties darba tirgū un normālā dzīvē.

Projektā Minesotas programmā divos gados iecerēts iesaistīt 480 ilgstošo bezdarbnieku, šogad 250, nākamgad 230. Projekta finansējums ir nepilni 150 000 latu. Pakalpojumu sniedz viens pakalpojuma sniedzējs "Akrona 12" Rīgā, Vecmīlgrāvī.

Tiem, kas vēlas pieteikties, jāvēršas Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA). "[Programmā var piedalīties] tie, kas ir NVA uzskaitē vairāk par vienu gadu un tie, kuriem ir narkologa atzinums, ka ir viņiem ir nepieciešama ārstēšanās, jo ir atkarība no alkohola, azartspēlēm vai psihotropajām vielām," aģentūra BNS stāstīja NVA ESF projekta "Kompleksi atbalsta pasākumi" vadītāja Agrita Groza.

NVA sedz pacienta iemaksu - 5 latus dienā, izdevumus par ēdināšanu un izmitināšanu - 9,4 latus dienā. Ja persona ir trūcīga, pacienta iemaksu sedz Nacionālais Veselības dienests. Vienam cilvēkam programmas izmaksas ir aptuveni 403 latu par 28 dienu ilgo Minesotas programmu.

Pēc NVA aprēķiniem, aptuveni 60 līdz 70 procentu iesaistīto ir trūcīgas personas. Pērn programmu izgāja deviņi cilvēku, šogad aptuveni 30. Patlaban programmā ārstējas 14 cilvēku.

Par pieteikšanās aktivitāti Groza saka: "Protams, vienmēr jau gribētos vairāk, taču ja arī šī informācija sasniegs dzirdīgas ausis, tas būtu ļoti labi, šī informācija ir svarīga ne tikai pašam cilvēkam, kuram ir šīs problēmas, bet arī ģimenes locekļiem, lai mudinātu iesaistīties".

Projektam joprojām var pieteikties. To NVA uzsāka pērn novembra beigās un turpināsies līdz laikam, kad tiks izsmelti finanšu resursi, visticamāk līdz 2014.gada 1.decembrim.

Minesotas  programma ir viena no populārākajām alkohola un citu atkarību ārstniecības metodēm pasaulē, tā ilgst 28 dienas un notiek brīvprātīgi.

LETA