Pasaulē
2013. gada 17. septembris, 22:49

Ņujorkiete atzīst, ka gadiem pārdevusi galerijām viltotas gleznas

Jauns.lv

Mākslas tirgotāja pirmdien tiesā atzina, ka gandrīz 15 gadus esot pārdevusi viltotas gleznas divām pazīstamām Ņujorkas mākslas galerijām, kas ar tām nopelnījušas vairāk nekā 80 miljonus ASV dolāru (42 miljonus latu).

57 gadus vecā Glafira Rosalesa atzina vainu pēc gandrīz divus gadus ilgas tiesāšanās.

Laikā no 1994. līdz 2009.gadam Rosalesa pārdeva 63 līdz tam nezināmus darbus, ko viņa piedēvēja tādiem slaveniem māksliniekiem kā Džeksons Polloks, Marks Rotko, Roberts Mazervels, Francs Klains, Vilems de Kūnings, Bārnets Ņūmens un Sems Frensiss, teikts apsūdzībā.

Darbi par kopējo summu 33,2 miljoni dolāru (17,46 miljoni latu) tika pārdoti divām prestižām mākslas galerijām Ņujorkā, kuru nosaukumi netiek atklāti. Bija teikts tikai tas, ka viena no tām slēgta 2001.gadā.

Rosalesa sākotnēji apgalvoja, ka aptuveni 50 gleznas nākušas no kāda bagāta šveiciešu mantinieka, kurš vēlējies palikt anonīms, kolekcijas.

13 citus darbus viņa esot pārdevusi pēc spāņu kolekcionāra vēlēšanās, viņa teica.

Patiesībā viņa pasūtīja gleznas kādam ķīniešu māksliniekam no Kvīnsas, bet Rosalesas spāņu līdzzinātājs tās apstrādāja ar atbilstošajam laika periodam raksturīgām krāsām.

Mākslinieks par katru gleznu saņēma vairākus tūkstošus dolāru.

Rosalesa lika Ņujorkas galerijām pārskaitīt naudu uz viņas kontiem Spānijas bankās, lai izvairītos no ASV Iekšējā ieņēmumu dienesta (IRS).

Viņa atzina vainu deviņos apsūdzības punktos, tai skaitā par krāpšanu, izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un naudas atmazgāšanu. Maksimālais sods, ko viņai varētu piemērot, ir 99 gadi cietumā.

Viņa piekrita aptuveni 33,3 miljonu dolāru (17,52 miljonu latu) konfiskācijai, tai skaitā viņai tiks atņemta māja Longailendā. Viņai būs arī jāsamaksā atlīdzība piekrāptajiem kolekcionāriem un jāatmaksā nodokļi.

Spriedums tiks nolasīts 18.martā.

LETA