foto: ekrānuzņēmums no video
Kas ir blogeris Jurijs Dudjs - viens no pirmajiem Krievijā, kurš nosauca karu par karu publiskajā telpā
Vīru pasaule
2023. gada 16. janvāris, 06:17

Kas ir blogeris Jurijs Dudjs - viens no pirmajiem Krievijā, kurš nosauca karu par karu publiskajā telpā

Sergejs Nikolajevičs

Žurnāls "OK!"

Krievijā zināmais žurnālists un blogeris Jurijs Dudjs (36) ir sava aroda brīnumbērns ar 25 gadu profesionālo stāžu. Ar savu darbu Jurijs ir iekarojis milzīgu auditoriju, viņa YouTube kanālam ir 10,1 miljons abonentu, kā arī 4 miljoni sekotāju Instagram tīklā. Viņš ir viens no pirmajiem Krievijā, kurš publiskajā telpā Putina "speciālo militāro operāciju" nosauca par karu. Viņš uzdrīkstējās pat uzrunāt Putinam tuvāko loku ar aicinājumu vardarbību apturēt. Tas nebija pārsteigums ne blogera faniem, ne viņa ideoloģiskajiem pretiniekiem. Drīz vien Dudjs tika pasludināts par "ārvalstu aģentu".

Nedaudz ciparu un faktu iesākumam. Komentēt sporta notikumus Jurijs Djuds sāka 11 gadu vecumā – avīzei Junošeskaja gazeta, četrpadsmitgadīgs jau rakstīja savu sleju pieaugušo presē – laikrakstā Izvestija.

Nesasniedzis 20 gadu vecumu, saņēma akreditāciju uz Atēnu vasaras olimpiskajām spēlēm, kam sekoja 2005. gada FIFA Klubu Pasaules kauss Japānā. Sporta žurnālista Dudja karjera attīstījās strauji un arvien straujāk, līdz viņam vienkārši apnika – iespējams, tā teiktu nelabvēļi. Taču ticamāk, ka pēc 2014. gada ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos, kam sekoja Krievijas iebrukums Krimā un Donbasā, viņam tā bija morāla nepieciešamība: pārslēgties, mainīt tēmu, iebraukt jaunās sliedēs, lai runātu “ar savējiem, bet par būtisko”.

foto: ekrānuzņēmums no video

Un uz trīsdesmitgades sliekšņa Jurijs Dudjs izmantoja reportiera gados uzaudzētos “muskuļus” – viņam bija gan pietiekoši laba reputācija, gan milzu auditorija –, lai iekarotu nacionālā interneta telpu. 

2017. gada 7. februārī ēterā izgāja pirmais videobloga vDudj laidiens (Nosaukums ir vārdu spēle: vdutj krievu val. – iepūst; raidījuma džingls Jurij budet dutj sola, ka Jurijs tagad pūtīs… – tulk.). Intervija ar reperi Bastu dažos mēnešos tika skatīta 10 miljonus reižu. Arī katrs nākamais Youtube kanāla ieraksts kļuva par notikumu.   

Ilgu laiku popularitātes rekords piederēja Jurija sarunai ar modes blogeri un TV seju Nastju Ivļevu – šobrīd 36 miljoni skatījumu –, ko 2020. gadā pārspēja dokumentālā filma par Kalifornijas Silīcija ieleju un krieviem tajā (tuvu 49 milj. skatījumu). Taču Dudjs ir pratis strādāt ar līdzsvaru: skandalozajai, seksīgajai Ivļevai un reperiem rekordu sarakstā seko Navaļniju pāris (34 milj.) un aktieris Dmitrijs Nagijevs (35 milj.).

Un šīs sarunas, tāpat kā intervijas ar leģendāriem krievu žurnālistiem un mūziķiem, nav par seksu (vai relatīvi maz ir par to), toties ļoti ir par demokrātiju un tās trūkumu Krievijā, par katra personīgo attieksmi pret vardarbību un varu. Arī pret 2014. gada karu Donbasā un Krimas okupāciju. Jautājums – “Vai Putins ir skaistulis – kā valsts vadītājs, protams?” – vēl nesen bija viens no Dudja iecienītajiem. “Ko jūs teiktu Putinam, satiekoties aci pret aci?” – vispār obligāts.

Mūsdienās tikai pienācīgi uzkačāts reitings ir ceļš uz plašu tautas masu izglītošanu. Savu pirmo dokumentālo filmu (tādas viņam tagad vairākas, arī par faktisko HIV izplatību Krievijā) Kolima – mūsu baiļu dzimtene Dudjs ar komandu uztaisīja pēc tam, kad 2018. gadā tika publiskoti šokējoši aptaujas rezultāti: 50 % Krievijas jauniešu vecumā no 17 līdz 24 vispār neko nav dzirdējuši par Staļina represijām, kamēr jau ceturtā paaudze valstī faktiski turpina dzīvot zem baiļu sloga. 27,5 miljoni skatījumu ļauj cerēt, ka patiesības vēsts sasniedza arī repa fanus.  

2022. gada rudenī Youtube  kanālam vDudj ir 10,1 miljons abonentu un vairāk nekā 1,8 miljardi skatījumu. Dudja spēks ir gan patiesībā, gan arī prasmē strādāt ar publiku – varētu teikt, to apstrādāt. Šim darbam ir savas tehniskās nianses.   

Kā visām ekrāna zvaigznēm, Jurijam ir sava “strādājošā” sejas puse – kreisā. (Viņš par šo faktu mēdz pajokot kanāla reklāmas rullīšos: “Kad jāfilmējas pie stūres, man ir viena problēma – “nestrādājošā” puse.”) Intervētājs vienmēr ir kadra labajā pusē – arī tad, kad sēž tieši pretī sarunas biedram un skatās tam acīs: cieši, vērīgi, stingri. Neizlaižot no acīm sarunas pavedienu, bet gatavs cīnīties ar absolūto ļaunumu – ar puicisku azartu mesties uzbrukumā. Jā, reizēm ar maksimālu empātiju – negaidītu iejūtību pret varoņa personīgo dzīvi, tomēr neaizmirstot par skatītājiem (un kanāla reitingu).

foto: ekrānuzņēmums no video

Tādēļ Dudja arsenālā ir vēl vairāki nosacīti obligātie jautājumi: cik jūs pelnāt; cik daudz naudas esat turējis rokās; kad pēdējoreiz nodarbojāties ar seksu; ko izvēlēsieties – vairs nekad dzīvē neiet Instagram vai neizbraukt ārpus Krievijas?

Solīdi (vai nosacīti solīdi) vīrieši, tos dzirdot, mēdza apmulst. Krekšķināt un svīst, censties izcelties ar attapību vai asprātību, arī devās pretuzbrukumā ar rupjībām. Kā Putina propagandists Dmitrijs Kiseļovs, kurš saniknots par jautājumu – “Kāda ir jūsu alga TV Pirmajā kanālā?” , piedāvāja žurnālistam novilkt bikses un parādīt savu locekli. 

Jā, tādos gadījumos Dudjs – kurš principā izceļas ar vērtīgo prasmi uzklausīt, ja vien ir ko, – ir atkāpies ar skumju smīnu. Viņa uzbraucieni jeb uzbrukumi ir paukotāja taktika, strauji rapiera dūrieni, nevis vicināšanās ar vāli. Pret vālēm un laužņiem cīnīties ir zem viņa goda.

Pats ar savu personīgo dzīvi Jurijs neplātās. Sarunās neslēpj, ka viņam ir mīļotā sieviete, taču dzīvesbiedri Olgu sabiedrībā nav vedis, abu divus bērnus nevienam nerāda. (“Sievietes uzdevums ir lepoties ar sava vīrieša drosmi!” – tā Dudjs izsaucās sarunā ar leģendāro krievu rokeri Juriju Ševčuku, kas, no otras puses, nozīmē, ka īstam vīrietim ir jāprot pasargāt ģimeni.) Arī pats ir izvairījies no Krievijas augstākās sabiedrības burziņiem, norobežojies no liekas kņadas, kas traucē darbam.

Aizvadītajā vasarā, intervējot Kirilu Serebreņņikovu, godīgi atzinās, ka nav apmeklējis viņa Gogoļa centra teātri – kaut arī labi pazīst aktierus un izrādes skatās ierakstos.

Aculiecinieki stāsta, ka arī uz programmu ierakstiem Dudjs ierodas precīzi minūte minūtē, paiet garām filmēšanas grupai nesasveicinoties, jakas kapucē ierāvies. Pierasts, ka viņu nedrīkst uzrunāt, aizkavēt, jautājumi jāuzdod asistentiem. Tāda spēku ekonomija kadram ar atsvešināšanās paņēmienu, lai maksimāli koncentrētos uz lietu.

Taču 2022. gada februārī Jurijs Dudjs pacēla balsi viens no pirmajiem Krievijā, nekavējoties nosauca karu par karu publiskajā telpā, uzdrīkstējās pat uzrunāt Putinam tuvāko loku ar aicinājumu vardarbību apturēt. Tas nebija pārsteigums ne blogera faniem, ne viņa ideoloģiskajiem pretiniekiem.

Iespējamo Krievijas-Ukrainas militārā konflikta gaitu žurnālists Aleksandrs Ņevzorovs, Kremļa politikas aizkulišu eksperts, sarunā-duelī ar Dudju bija paredzējis jau 2018. gadā. 2019. gadā Jurijs uzaicināja uz sarunu Ukrainas mediju zvaigzni Dmitriju Gordonu – ieraksts, kas pavēra priekškaru uz nacionālo politiku Krievijas kaimiņvalstīs, ir viens no vDudj populārākajiem (32 milj. skatījumu) un būtu pamācošs arī Latvijas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem.

Ja varas struktūrām kaut kas nav pa prātam, iemesls tiesvedībai atradīsies vienmēr. Jau 2021. gada rudenī Dudjam bija piespriests 100 000 rubļu naudas sods – par narkotiku reklamēšanu vDudj intervijās, tostarp ar reperi Morgenšternu. Šogad sekoja apsūdzība par homoseksuālisma propagandu, pamatojoties uz sarunu ar žurnālistu un mākslinieku Fjodoru Pavlovu-Andrejeviču. Bet vēl ātrāk par spriedumu jaunajā lietā – 2022. gada aprīlī – nāca Kremļa atzinums: Jurijs Dudjs ir “ārvalstu aģents”.

foto: Instagram

Kopš šo kauna traipu – vai, drīzāk, izcilības zīmi – dzēst nav izdevies, jo mūsdienu Krievijā šādi spriedumi ir nepārsūdzami, Dudjs, kā daudzi tautieši, dzīvo Eiropā. Un kanālā vDudj sarunājas ar Krievijas izcelsmes trimdiniekiem. Ar rakstnieku Borisu Akuņinu – viņam jautājumu “Kas notiek ar Krieviju?” Jurijs uzdeva jau pirmajās kara nedēļās. Tāpat kā nekavējoties runāja ar ASV dzīvojošo aktrisi Mariju Maškovu, kura atklāti nosoda karu, kamēr viņas tēvs Vladimirs Maškovs joprojām ir viens no Putina rokaspuišiem kultūras lauciņā.

Ar žurnālistu, Youtube kanāla ещёнепознер vadītāju Nikolaju Solodņikovu. Ar režisoru Aleksandru Moločņikovu. Ar The New York Times žurnālisti, rakstnieci un aktīvisti Mariju Gessenu.

Un vDudj kļūst par intelektuāļu ruporu, kam svarīgi ir mūžīgie krievu jautājumi: “Kurš vainīgs?” un “Ko darīt?” Jo novērst vairs neko nav iespējams.

Pagaidām atbilžu uz šiem jautājumiem nav arī pašam Dudjam. Taču viņš nepadodas. Turpina strādāt. Un abonentu miljoni viņu nepamet. Fani ir pārliecināti – Jura vēl iepūtīs!