Novēliet Rūtai nejauku laiku!
2022. gada 21. janvāris, 06:01

Novēliet Rūtai nejauku laiku!

9vīri

Šāds vēlējums izklausās dīvaini? Izrādās, ka laika ziņu cilvēkiem draņķīgs laiks patiešām patīk.

Vārds TV3 jaunajai laika ziņu vadītājai Rūtai Dvinskai: “Laika ziņu cilvēki parasti ar lielāku sajūsmu stāsta par lietu un vēju nekā gaida tās mierīgās un jaukās dienas, par kurām viss, ko vari pateikt – ka būs burvīgs laiks. Jo, izstiepies vai saraujies, ar laika ziņām tev tās divas vai trīs minūtes ir jāaizpilda jebkurā gadījumā. Bet, ja turpmāko triju dienu prognozē ir plus 27 un saulains, tad neatliek nekas cits kā sākt skatīties, kas šajā dienā ir noticis agrākos gados vai kādas ir kopējās tendences, kas mainīsies mēneša garumā. Vārdu sakot, mēģināt kaut kā aizpildīt laiku. Tāpēc dažādas stihijas no mūsu viedokļa ir labāks temats.” 

Jaunajā žurnāla “9Vīri” numurā Rūta stāsta par vēl dažiem laika ziņu knifiem un par savu podkāstu, bet interviju rotā fotosesija tērpos, kādos ekrānā parasti par laika ziņām nestāsta.


Vēl jaunajā “9Vīri” numurā:

  • Pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš par gaidāmajām Saeimas vēlēšanām un mūsu neiepriecinošajām nākotnes perspektīvām: “Man šķiet, ir jābūt abām acīm aklām, lai neredzētu, ka vēsture nav apstājusies un ka vektori iet prom no ļerpanām parlamentārām demokrātijām uz citām formācijām. Tad ir jautājums, vai no tā, ko redzam mūsu iedzīvotāju aptaujās, var secināt, ka mūsu demokrātija var stāvēt kā klints nākamos divtūkstoš gadu neatkarīgi no tā, kas notiek mums visapkārt? Mana atbilde ir: nē, tas nav iespējams.”
  • Cilvēki olimpiskajās spēlēs sacenšas slēpošanā, kamaniņbraukšanā un slidošanā, taču, ja labi pacenstos, mēs varētu noorganizēt arī dzīvnieku olimpiskās spēles, iekļaujot tajās patiešām reāli pastāvošas sporta disciplīnas. Mēs ieteicamo sporta veidu skaitā iekļāvām gliemežu sprintu, varžu lēkšanu, ziloņu futbolu un vēl sešas eksotiskas disciplīnas.
  • Grupas “Carnival Youth” taustiņinstrumentālists Roberts Vanags par savu veiksmīgo golfera karjeru, lomu filmā “Jumprava” un vecu dziesmu iespēlēšanu jaunās skaņās: “Bijām kaut kur Vācijā, kad saņēmām zvanu no Kannu kinofestivāla. Tikām aicināti uzspēlēt par godu Rolanda Kalniņa filmas “Četri balti krekli” iekļaušanai kino klasikas sarakstā. Tā kā bijām nosacīti turpat tuvumā, aizdevāmies uz Kannām, sabijām tur trīs dienas un viesnīcas istabā reanimējām “Dzeguzes balss” kaverversiju. Nopirkām turpat arī četrus baltus kreklus, un dziesma tur tik labi norezonēja, ka sapratām – esam uztaustījuši sev jaunu stīgu.”
  • Kur, kad, kā un par cik Latvijā drīkst ķert lašus? Jaunajā “9Vīru” numurā atbildes uz visiem šiem jautājumiem, bet bonusā – daži praktiskas dabas ieteikumi par makšķerēšanas inventāru.
  • Vēstures rekonstruktora Jāņa Jeļisejeva kinopieredzi varētu apskaust pat viens otrs profesionālais aktieris – tik daudzu filmu uzņemšanā viņš ir piedalījies. Tiesa, viņa lomas ir bez vārdiem un bieži vien viņa atveidotā fona varoņi iet bojā kaujas laukā. “Kad Mangaļos filmējām Ziemassvētku kauju ainas Dvēseļu putenim, tad sākumā bija ap nulli, taču aukstumu tik un tā ļoti labi varēja just. Apvidus tur purvains, tu ik pa laikam krīti, zābaki un šinelis drīz vien ir mitri, ir arī sniegs, bet papildus pūš arī mākslīgo sniegu. Iznākumā pēc kāda brīža sāku just, ka zābaki kļūst stīvi un arī pats vairs lāgā nevaru pakustēt. Aizeju uz mašīnu un skatos – oho, jau mīnus 13! Tad, lūk – strēlniekiem Ziemassvētku kaujās bija mīnus 30 ar kapeikām… Pēc tam ar puišiem runājām – kur gan strēlniekiem radās tas gribasspēks, apņēmība un spēja ziedoties? Tādos apstākļos taču pirkstus īsti nevar palocīt, lai izdarītu šāvienu! Turklāt šautene mitrumā apledo un aizsalst. Tas, ko strēlnieki toreiz paveica, ir prātam neaptverami.”
  • Padomi slēpotājiem un ziemas pārgājienu cienītājiem – tos šajā “9Vīru” numurā sniedz slēpošanas entuziasts Rihards Rušenieks. Kā izvēlēties slēpes, kur Latvijā ir labākās slēpošanas trases, kādēļ Somijā ir interesanti slēpot un kur likt zābakus, ja ziemā nakšņo teltī, – uz visiem šiem jautājumiem mēs atradām atbildes.
  • Stāsts par leģendāro vācu autobūves zīmolu “Borgward”, tā radīto skaisto automobili, vārdā “Isabella”, pāragro nāvi un negaidīto augšāmcelšanos. 
  • Testējam elektrisko “Fiat 500e” un sportisko “Peugeot 508 PSE”, lai noskaidrotu, cik praktiski Latvijas apstākļos ir šie automobiļi.