foto: Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs (Boriss Fedosejevs)
Latvijas noslēpumi: zīmīga bilde ar palīgu katrai mājsaimniecei
2021. gada 3. aprīlis, 06:30

Latvijas noslēpumi: zīmīga bilde ar palīgu katrai mājsaimniecei

100 Latvijas Noslēpumi

Piecdesmitajos gados padomju rūpniecība pilsoņus aplaimoja ar neredzētiem brīnumiem – putekļsūcējiem un veļasmašīnām. Turklāt veļasmašīnas ražoja tepat Latvijā – Rīgas Elektromehāniskajā rūpnīcā, kas atradās cara laiku uzņēmuma "Provodņik" telpās.

1950. gadā tā laida klajā veļasmašīnu "EAJA-2", ko sākumā tirgoja pat zem pašizmaksas – par 600 rubļiem, kaut gan izgatavošana izmaksāja apmēram 1500 rubļus. Tieši šā modeļa veļasmašīnu ar lielu interesi aplūko 1954. gadā uzņemtajā fotogrāfijā redzamā pircēja.

Putekļsūcēju "Dņepr", ko attēla otrajā plānā pircējam lepni demonstrē Elektriskās rūpniecības ražojumu realizācijas veikala vecākais pārdevējs ar šādai tirdzniecības vietai ļoti atbilstošo vārdu R. Robots, sāka ražot piecdesmito gadu pirmajā pusē. Kā jau ar tā laika padomju ražojumiem bieži notika, patiesībā tā bija Rietumu produkta kopija – šajā gadījumā zviedru "Electrolux" putekļsūcēja pakaļdarinājums. Darbojoties tas radīja elles troksni, taču pirka to labprāt, jo citu variantu jau nebija. Izdomas bagāti cilvēki putekļsūcēju izmantoja arī matu un apģērba žāvēšanai (tas gaisu prata pūst arī uz āru, ne tikai vilkt iekšā) un griestu balsināšanai.

Ja vēlies uzzināt par rasola izcelšanos, alkometriem padomju laikos, masu pašnāvībām Cēsīs, bēdīgi slaveno RAF un daudz ko citu, lasi izdevuma "100 Latvijas Noslēpumi" 3. sērijā, kas nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.