foto: Shutterstock
Alternatīvās olimpiskās spēles: interesanti fakti, ar ko izceļas dažādas pasaules valstis
2020. gada 21. jūnijs, 05:07

Alternatīvās olimpiskās spēles: interesanti fakti, ar ko izceļas dažādas pasaules valstis

Sandris Metuzāls

9vīri

Riebīgā vīrusa dēļ olimpiskās spēles šovasar ir atceltas, tomēr sacensību gars mums nav zudis. Deviņvīri nolēma sarīkot alternatīvu olimpiādi, noskaidrojot, kuras valstis dažādos rādītājos ir pelnījušas saņemt zeltas medaļas. Šajās spēlēs ir tikai uzvarētāji!

Afganistāna

Opija ražošana

Deviņdesmit procentus visa pasaules opija saražo Afganistānā. Opija ražošana ir galvenais iztikas avots vismaz trim miljoniem afgāņu, un opija magoņu plantācijas aizņem vairāk nekā 200 000 hektāru.

Albānija

Visvairāk bunkuru

Neapstrīdama pirmā vieta bunkuru būvē. Kodolkara gadījumam komunistiskā Albānija bija sagatavojusies godam – laikā no sešdesmitajiem līdz astoņdesmitajiem gadiem visā valsts teritorijā uzbūvēja 173 371 bunkuru, kur iedzīvotāji varēja slēpties no bombardēšanas. Uz katru kvadrātkilometru iznāca 5,7 bunkuri.

foto: Shutterstock

Amerikas Savienotās Valstis

Nobela laureāti

Nobela prēmiju pasniegšanas ceremonijās jau gadiem ilgi pirmās vijoles spēlē amerikāņi – ASV ieguvušas 383 dažādu kategoriju Nobela balvas. Atlikušajās godalgotajās vietās ir Lielbritānija un Vācija.

Antarktīda

foto: Shutterstock

Pingvīnu skaits

Kādēļ gan Antarktīda nevarētu piedalīties mūsu alternatīvajā olimpiādē? Nav taču godīgi veselu kontinentu atstāt bez uzmanības. Un tātad – pirmā vieta imperatorpingvīnu skaita ziņā! Turklāt ļoti pārliecinoša pirmā vieta, jo nekur citur šie putni savvaļā nedzīvo.

Armēnija

Šahistu procents

Precīzu armēņu šahistu skaitu ir grūti pateikt, taču pilnīgi noteikti to cilvēku skaits, kuri prot spēlēt šahu, Armēnijā ir lielākais pasaulē. Izskaidrojums tam ir vienkāršs – Armēnijā šaha stundas ir iekļautas vispārizglītojošajā skolu programmā, un tās vada vairāk nekā 3000 kvalificētu šaha treneru.

Austrālija

foto: Shutterstock

Visvairāk indīgo čūsku

No desmit pasaules indīgākajām čūskām puse dzīvo Austrālijā. Godpilno pirmo vietu ieņem taipans, ko uzskata par pašu bīstamāko reptili pasaulē.

Baltkrievija

foto: Shutterstock

Lielākā automašīna

Baltkrievijā ražotais kravas automobilis Belaz 75710 oficiāli ir atzīts par pasaulē lielāko automašīnu. Tā kravnesība ir 450 tonnas, kopējā masa – 810 tonnas. Patlaban uzbūvēti trīs šādi automobiļi.

Bangladeša

Sliktākā gaisa kvalitāte

Kaut gan varētu domāt, ka lielākā atmosfēras piesārņotāja tituls varētu pienākties industriālajai Ķīnai, patiesībā absolūta rekordiste šajā ziņā ir Bangladeša. Saskaņā ar 2019. gada Pasaules gaisa kvalitātes ziņojumu Ķīnas smogs ir palicis pat aiz pirmā desmitnieka robežas, priekšā palaižot Pakistānu, Mongoliju, Indonēziju un vēl dažas Āzijas valstis.

Benina

Dvīņu skaits

Pētnieki ir noskaidrojuši, ka visvairāk dvīņu dzimst Centrālāfrikā, valstu vidū augstākais dvīņu dzimstības rādītājs ir Beninai – 27,9 dvīņi uz 1000 iedzīvotājiem.

Brazīlija

Futbolistu eksports

Godpilnā pirmā vieta par futbolistu piegādāšanu visai pārējai pasaulei – dažādu valstu līgās spēlē vairāk nekā 1300 Brazīlijā dzimuši profesionāli futbolisti. Otrās vietas ieguvējai Francijai ir gandrīz par 500 mazāk.

Čehija

Alus patēriņš

Ar 143 litriem alus uz vienu iedzīvotāju gadā čehi pārliecinoši ieņem pirmo vietu alus dzeršanas sacensībās. Par tālākajām vietām dažādos statistikas krājumos domas mēdz būt atšķirīgas – vairums otro un trešo vietu atvēl Austrijai un Vācijai, taču ir arī tādi, kas otrajā vietā liek Namībiju; tiesa, ej nu sazini, cik precīzi ir dati par Āfriku.

Dienvidsudāna

Nelaimīgākā valsts pasaulē

Lai kā mums, latviešiem, patiktu čīkstēt, ka viss ir slikti, viss ir slikti, tomēr 2019. gada pasaules laimes indekss liecina, ka par visnelaimīgāko valsti ir uzskatāma Dienvidsudāna. Latvija nav spējusi iekļūt pat pirmajā desmitniekā.

Etiopija

Miera sargi

Etiopija ir tā valsts, kura ANO miera nodrošināšanas spēkiem ir deleģējusi vislielāko karavīru skaitu – 7499 cilvēkus. Starp citu, arī Latvijai ir deviņi miera sargi, un šajā rādītājā mēs ierindojamies akurāt 101. vietā!

Gvatemala

Mazās meitenes

Gvatemaliešu sievietes tiek uzskatītas par pasaulē īsākajām – viņu vidējais augums ir 149 centimetri.

Indija

Olimpiskās medaļas mīnus

Ja visas konkrētās valsts sportistu izcīnītās olimpiskās medaļas sadalītu uz visiem iedzīvotājiem, tad pārliecinoši pēdējā vietā būtu Indija – pavisam tai ir 28 medaļas jeb viena medaļa uz 44 miljoniem iedzīvotāju. Bet kam ir labākais rādītājs? Lasi tālāk!

Indonēzija

Aktīvie vulkāni

Šajā salu valstī ir 45 aktīvi vulkāni – un šajā rādītājā Indonēzijai nav konkurentu, jo tuvākajiem sekotājiem ir tikai nepilni divdesmit.

Īrija

Eirovīzijas meistari

Ar septiņām uzvarām Eirovīzijas dziesmu konkursā (turklāt trīs no tām tika gūtas pēc kārtas – 1992., 1993. un 1994. gadā) Īrija ir veiksmīgākā šā pasākuma dalībniece. Pēdējoreiz gan veiksme īriem uzsmaidīja pasen – 1996. gadā.

Jaunzēlande

Piena eksports

Nelielā salu valsts ir pasaulē lielākā piena eksportētāja – tai pieder gandrīz piektā daļa no visa pasaules piena eksporta. Otrajā vietā esošajiem vāciešiem ir uz pusi mazāks piena eksporta apjoms.

Kambodža

Garākais alfabēts

Jāpriecājas, ka mums skolā nebija jāmācās tik daudz burtu kā nabaga kambodžiešu bērniem. Viņu alfabētā ir 74 burti. Tiesa, daļa no tiem netiekot izmantoti.

Krievija

Kodolieroči

Krievijas bruņojumā ir 6500 kodolgalviņu, un šajā ziņā mūsu kaimiņvalsts par 315 kodolgalviņām pārspēj tuvāko konkurenti – ASV. Visi pārējie spēlētāji ir sīkaļas, kam nav vairāk par pāris simtiem nāvekļu.

Kuba

Zobārstu nācija

Nemūžam neizminēsiet, kurā valstī ir visvairāk zobārstu! Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem tā ir Kuba ar 16,2 zobārstiem uz 10 000 iedzīvotāju.

Latvija

Garākās sievietes

Ja ticam statistikai, latviešu sievietes ir garākās pasaulē – vidējais augums ir 170 centimetri. Īpašs prieks, ka divas vietas aiz mums ir igaunietes. Tiesa, vīru konkurencē igauņi mūs ir apsteiguši par vienu vietu, ierindojoties trešajā vietā, kamēr latvieši palikuši ceturtie.

Lielbritānija

Hercogu rindas

Patlaban Lielbritānijā ir septiņi karaliskās dzimtas hercogi, kā arī vairāk nekā ducis zemāka ranga šā titula īpašnieku. Ar tādu hercogu armiju neviena cita valsts nevar palepoties.

Lietuva

Pašnāvību skaits

Lai kā gribētos kaimiņiem pasniegt lauru vainagu kādā dzīvespriecīgākā disciplīnā, tomēr neko darīt – ar 31,9 suicīdiem uz 100 000 iedzīvotāju lietuvieši izcīna pirmo vietu kā pasaules pašnāvnieciskākā nācija. Diemžēl pirmajā desmitniekā ir arī Latvija...

Meksika

Darbadienas ilgums

Nav brīnums, ka meksikāņi bēg uz ASV – vienkārši pašu mājās viņus pārāk nostrādina. Aprēķināts, ka vidēji meksikānis gadā nostrādā 2225 stundas, kas ir pat vairāk nekā izslavētajiem darbaholiķiem dienvidkorejiešiem, kuri darbā pavada tikai 2069 stundas.

Lihtenšteina

Olimpiskās medaļas plus

Kaut gan Lihtenšteina visās olimpiskajās spēlēs kopā ir izcīnījusi tikai desmit medaļas, tomēr, rēķinot uz visu valsts iedzīvotāju skaitu, tas ir pārliecinoši labākais rādītājs pasaulē – viena medaļa uz 3647 iedzīvotājiem (pavisam Lihtenšteinā ir 36 476 iedzīvotāji). Latvija ar savām 27 medaļām ir 26. vietā – viena medaļa uz 76 000 iedzīvotāju.

Madagaskara

Lemuru lielvalsts

Pateicoties multenei Madagaskara, visi zina, ka šajā salu valstī dzīvo foršie lemuri. Mazāk ir to, kuri zina, ka lemuriem ir vairāk nekā 100 dažādu pasugu. Par to tad arī Madagaskarai pirmā vietā lemuru konkurencē.

Nigēras Republika

Analfabētu procents

Saskaņā ar UNESCO datiem pasaulē zemākais lasītpratēju procents pasaulē ir Nigēras Republikā – 19,1. Tātad vairāk nekā 80 procenti šīs valsts iedzīvotāju ir analfabēti. Nejaukt ar kaimiņos esošo Nigēriju, kur analfabētu ir tikai 40 procenti!

Panama

Lielākā flote

Kaut gan Panamu uz globusa var saskatīt tikai ar lupu, taču šīs valstiņas rīcībā vismaz uz papīra ir pasaulē lielāka tirdzniecības flote, kuras kopējā tonnāža četras reizes pārsniedz visu Eiropas Savienības valstīs reģistrēto kuģu tonnāžu.

Peru

Viltotie dolāri

Peru neapšaubāmi ir dolāru viltošanas čempione – tiek lēsts, ka pēdējo desmit gadu laikā tur nodrukāti vismaz 100 miljoni viltotu dolāru. 2016. gadā vienu pagrīdes drukātavu ar deviņām iespiedmašīnām izdevās aizklapēt ciet, konfiscējot arī 30 miljonus viltoto dolāru, taču vietā nāca jauni viltošanas meistari, un darbs turpinās.

Salvadora

Slepkavību līmenis

Ar 82,8 slepkavībām uz 100 000 iedzīvotāju gadā Salvadora ieņem pirmo vietu pasaules slepkavību rangā, pamatīgi iekabinot kaimiņos esošajai Hondurasai, kas palikusi otrā.

Singapūra

Ātrākais internets

Rēķinot vidējo interneta ātrumu, pirmajā vietā ar 60,39 megabitiem ierindojusies Singapūra. Labā ziņa ir tā, ka tikai mazliet aiz pirmā desmitnieka ir palikusi Latvija.

Somālija

Korumpētākā valsts

Saskaņā ar pasaules korupcijas indeksu pati korumpētākā valsts ir Somālija. Seko Dienvidsudāna un Sīrija.

Somija

Laimīgākā valsts pasaulē

Saskaņā ar 2019. gada laimes indeksu Somija ir atzīta par pasaules laimīgāko valsti. Īsti gan nav skaidrs, kā tas iet kopā ar diezgan dramatisko somu pašnāvību statistiku, taču nav mums pamata apšaubīt šo titulu.

Šveice

foto: Shutterstock

Labākā vide dzīvošanai

Saskaņā ar pasaules apkārtējās vides kvalitātes indeksu, kurā tiek analizēti gan ekonomikas, gan apkārtējās vides faktori, Šveice ir atzīta par dzīvošanai komfortablāko valsti pasaulē.

Turcija

Tējas patēriņš

Kaut gan daudziem tējas dzeršana asociējas ar Angliju, patiesībā lielākie tējas dzērāji ir turki – vidējais tējas patēriņš Turcijā ir 3,16 kilogrami gadā katram iedzīvotājam. Otrajā vietā ir Īrija, un tikai tad seko Lielbritānija.

Vācija

Otro vietu čempioni

Vācijas futbola izlase var lepoties ar visvairāk izcīnītajām otrajām vietām Pasaules kausa turnīros. Astoņas reizes vācieši ir spēlējuši finālā un četras reizes tajos zaudējuši – tādas statistikas nevienam citam nav.

Vatikāns

Policejiskākā valsts

Protams, tas var izklausīties smieklīgi, taču, ja rēķinām proporcionāli iedzīvotāju skaitam, tad Vatikāns ir policejiskākā valsts pasaulē – uz tās 825 oficiālajiem pilsoņiem ir 135 Šveices gvardi, kas Romas pāvesta mītnē nodrošina kārtību. Ja rēķinātu, kā parasti šādos gadījumos pieņemts, proporciju uz 100 000 iedzīvotāju, tad, kā apgalvo statistiķi, no šiem desmit tūkstošiem 15 439 būtu policisti. Salīdzinājumam: Baltkrievijā ir 1442 likuma sargi uz 100 000 iedzīvotāju...

Venecuēla

Skaistules un daiļavas

Sešas reizes venecuēlietes ir izcīnījušas Miss World titulu, septiņas reizes Miss Universe titulu, astoņas reizes Miss International titulu un divas reizes Miss Earth titulu. Nevienas citas valsts lēdijas ar tik iespaidīgiem panākumiem skaistumkonkursos palepoties nevar.

Zviedrija

Hokeja čempioni

Pasaules čempionātos galda hokejā visbiežāk ir triumfējuši zviedri – pirmais šāda mēroga sacīkstes notika 1989. gadā, un tajās, kā arī nākamajos astoņos čempionātos vinnēja zviedru sportisti. Tātad kopā deviņi tituli. Taču arī Latvijai ir divi, kas izcīnīti 2013. un 2017. gadā.