100 lietas Latvijas simtgadei. 2007. gads: KINOTEĀTRIS „DAILE”
2018. gada 7. novembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 2007. gads: KINOTEĀTRIS „DAILE”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Slēdz kinoteātri „Daile”. Katru dienu stāstām par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 2007. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 2008. gads.

2007. gada valsts svētku brīvdienās rīdzinieki pēdējo reizi varēja apmeklēt savulaik vienu no modernākajiem galvaspilsētas kinoteātriem „Daile”, kurš savu 61 gadu ilgo darbību beidza ar Holivudas grāvēja „Spriedze 3” ar Džekiju Čanu galvenajā lomā izrādi. Tiesa gan, „Daile” Krišjāņa Barona ielā no kultūras aprites nav pazudusi – tagad tur darbojas mūzikas nams „Daile”.

2007. gada novembrī ar ar filmas "Spriedze 3" seansu tika pārtraukta kino demonstrēšana kinoteātrī "Daile". Filmu izrādīšanas un izplatīšanas kompānijas "Forum Cinemas" direktors Atis Amoliņš norādīja, ka lēmums par kinoteātra slēgšanu tika pieņemts, beidzoties līdzšinējam īres līgumam, jo ēkas īpašniekam ir citi plāni attiecībā uz telpu izmantojumu.

SIA "Tēvzemes īpašumi" pārstāvis Laimonis Zabrovskis toleik aģentūru LETA informēja, ka īres līgums ar "Forum Cinemas" netika pagarināts, jo kinoteātris "Daile" vairs neesot bijis rentabls. "Plānots, ka šajās telpās tiks izveidots naktsklubs, kas netiks veidots kā diskotēkas vieta jauniešiem, bet gan solīdai publikai," sacīja Zabrovskis.

Kinoteātris "Daile" pirmo reizi skatītājiem tika atvērts 1936. gada 19. decembrī, piepulcējoties jau tā prāvajam 42 Rīgas kinoteātru pulkam. Kinoteātra atklāšanas svētkos tika demonstrēta filma "Iemīlējušās meitenes". Jau toreiz "Daile" lepojās ar tolaik modernu skaņas un kinoprojekcijas aparatūru un tas bija pirmais kinoteātris Latvijā, kas tika uzbūvēts speciāli skaņu filmām.