foto: LETA
100 lietas Latvijas simtgadei. 2006. gads: DREILIŅU DAUDZDZĪVOKĻU MĀJAS
2018. gada 6. novembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 2006. gads: DREILIŅU DAUDZDZĪVOKĻU MĀJAS

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīgā pabeidz būvēt Dreiliņu daudzdzīvokļu mājas. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 2006. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 2007. gads.

Latvijas 88. dzimšanas diena bija liels notikums simtiem rīdzinieku, jo viņi beidzot saņēma atslēgas no jaunajiem mitekļiem DREILŅU DAUDZĪVOKĻU MĀJĀS, daļa no kurām tika iesāktas būvēt vēl tālajos padomju laikos.

Aģentūra LETA vēsta: „Atklāj pašvaldības dzīvojamo ēku Dreiliņu mikrorajonā. Rīgas domes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks un Rīgas domes Komunālo un dzīvokļu jautājumu komitejas priekšsēdētājs Ivars Gaters Dreiliņos atklāja jaunu dzīvojamo ēku Ēvalda Valtera ielā 7.

Ar šo ēku beidzas pašvaldības dzīvojamo māju celtniecība šajā mikrorajonā. Uzbūvētajā mājā ir 108 iekārtoti dzīvokļi. Ēkas atklāšanā piedalījās arī Ēvalda Valtera atraitne - aktrise Vera Gribača.

Dreiliņu dzīvojamo māju mikrorajona izbūve ir nozīmīgākais SIA "Rīgas pilsētbūvnieks" realizētais projekts. Tas ir lielākais jauno dzīvojamo namu komplekss, kāds Rīgā uzbūvēts pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Uzņēmums attīstījis teritoriju kompleksi - uzceltas dzīvojamās mājās un bērnudārzs, izveidota visa nepieciešamā infrastruktūra, rajons ir sakārtots un apzaļumots pēc vienota projekta.

Aksenoks par veiksmīgu Dreiliņu dzīvojamā mikrorajona sakārtošanu ar Rīgas domes atzinības rakstiem apbalvoja "Arhitekta Jura Pogas biroju", kas izstrādāja projektu, celtniecības kompāniju SIA "Skonto būve", projekta pasūtītāju un vadītāju SIA "Rīgas pilsētbūvnieks".

Dreiliņu mikrorajona pirmajā kārtā uzbūvētas deviņas dzīvojamās mājas, kurās ir 688 dzīvokļi, un pirmsskolas izglītības iestādes "Dzilniņa" ēka. Savukārt Dreiliņu otrās kārtas būvniecības laikā uzceltas piecas mājas ar 486 dzīvokļiem. Dreiliņos plānots būvēt vēl tirdzniecības un pakalpojumu centru.
Pirmo māju un arī Ēvalda Valtera ielu Dreiliņos svinīgi atklāja 2004. gada 6. jūlijā. Šogad jau ir pabeigta visu četrpadsmit plānoto namu būvniecība. Dreiliņos dažu ēku būvniecība bija sākta vēl padomju laikā, pēc tam darbi pārtraukti. Atsākot celtniecību, mājas pārprojektētas. Sešas ēkas Dreiliņos būvētas no jauna.

Ēku celtniecībā izmantotie materiāli un tehnoloģijas būtiski uzlabojušas namu energoefektivitāti - siltumenerģijas patēriņš šajās mājās ir divreiz mazāks nekā agrāk celtajos līdzīgos daudzdzīvokļu namos. Dreiliņu mikrorajona būvniecībā ieguldīti aptuveni 22 miljoni latu”.