foto: JIRI HERA/ddp images / Vida Press
100 lietas Latvijas simtgadei. 1941. gads: MENCU AKNAS
2018. gada 2. septembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1941. gads: MENCU AKNAS

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Liepājnieki radoši piemērojas okupantu spaidiem un prasībām, un no mencu ķidām vāra ziepes. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šogad 1941. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1942. gads.

Latvijā iesoļojuši naciķu zobeņbrāļi un varen izmanīgajiem letiņiem nu jādomā, kā piemēroties 2. Pasaules kara uzliktajiem spaidiem. Un te nu cepuri nost Liepājas uzņēmējiem, kas izdomā jaunus produktus, lai latviešiem būtu vieglāka dzīve kara apstākļos. Un paldies arī Baltijas jūras iemītniecēm, jo, ja nebūtu 1941. gada lietas – MENCU AKNAS, nebūtu arī viens iemesls, par ko uzteikt liepājniekus. 1941. gadā Daugavpilī iznākošais „Daugavas Vēstnesis” raksta:

„Ziepes no zivju aknām. Liepājas zivju apstrādāšanas uzņēmums nodevis ziepju fabrikai „Olm” izmēģināt mencu aknu atkritumus ziepju vārīšanai. Pirmais mēģinājums izdevies apmierinoši”.

Šai pašā dienā – 1941. gada 18. novembrī – veseli divi latviešu laikraksti: „Kurzemes Vārds” un „Tukuma Ziņas” vēsta vēl par vienu liepājnieku tirgzinības uzvaru. Katra avīze Liepājas muciņu fabrikā notiekošo apraksta saviem vārdiem, bet konteksts viens: uzteicams Dzintarjūras pilsētas ražotāju veikums. „Tukuma Ziņas” vēsta:

„Liepāja ražos koka piena kannas. Metāla taupīšanas nolūkā Liepājas piena centrāle turpmāk paredzējusi ražot koka kannas. Liepājas muciņu fabrikā patreiz gatavo koka piena kannu paraugus. Drīzumā pārbaudīs un noteiks kannu derīgumu un izmantošanas iespējas”.