foto: Dobeles novada pašvaldība
"Kad visu sāku, man bija tikai 100 latu!" Auces grāmatnīcas veiksmes stāsts
27. aprīlī savu 25. gada dienu nosvinēja Zaigas Vismanes SIA “Zaigas nams” grāmatnīca.
Novadu ziņas
2024. gada 9. maijs, 11:13

"Kad visu sāku, man bija tikai 100 latu!" Auces grāmatnīcas veiksmes stāsts

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šā gada 27. aprīlī savu 25. gadadienu nosvinēja Zaigas Vismanes SIA “Zaigas nams” grāmatnīca.

Atverot grāmatnīcu Zaiga Vismanei nebija nekādas pieredzes uzņēmuma vadīšanā. 

Pirms 25 gadiem savas nerentabilitātes dēļ beidza darboties "Zaigas nama” vietā esošā tā brīža grāmatnīca. Jānis Salcevičs iedrošināja Zaigu, kas tobrīd atradusies slimnīcā, pārņemt veikala vadību savās rokās. 

Tajā laikā viņa strādāja SIA “LLU MPS “Vecauce””, bez iepriekšējas pieredzes, uzņemties kaut ko pavisam jaunu, bija liels izaicinājums. Grāmatnīcas telpas bija pašvaldības īpašumā, Zaigai bija jāpiedalās konkursā, lai varētu iegūt šo telpu nomas tiesības. 

Konkursā piedalījās 15 pretendenti, bet tikai Zaiga piedāvāja turpināt grāmatu tirdzniecību. Šī ideja patika pilsētas vadībai. Grāmatas, kas bija palikušas, tika atstātas realizācijai, ar to arī sākās Zaigas Vismanes darbošanās. 

"Kad es visu sāku, man bija tikai 100 latu, bet, skat’, arī ar to var kaut ko iesākt, ja vien ir apņemšanās un apkārt tik daudz labu cilvēku! Pašā sākumā, protams, preču bija pavisam maz, biju izveidojusi arī grāmatu apmaiņas punktu, kas laika gaitā kļuva ļoti populārs, grāmatas nesa pat maisiem," saka Zaiga.

Zaiga paņēma aizdevumu, lai paplašinātu veikalu. Viņa uztaisīja remontu, pārvietoja ieejas durvis, lai pēc iespējas efektīvāk varētu izmantot telpas un papildināt ar jauniem plauktiem precēm. 

Ar laiku pieprasījums pēc grāmatām ir krietni mazinājies. Zaiga atzīst, ka laika gaitā pircēju paradumi ir mainījušies, kā grāmatu veikals vien tas vairs nespētu pastāvēt, tāpēc Zaigai vienmēr ir bijis jāizdomā kaut kas jauns un saistošs, ko piedāvāt saviem klientiem. Zaiga paplašinājusi savu grāmatnīcas preču klāstu ar dažāda veida kalendāriem, dziju un piederumiem rokdarbiem.

“Es vienmēr meklēju, kur un kā grāmatas un citas preces iegādāties lētāk, arī pircējiem varu piedāvāt visu par saprātīgām cenām un bez liela uzcenojuma,” atzīst Zaiga.