foto: REUTERS/SCANPIX
Izraēlas pārstāvi Eirovīzijā nespēj izsist no līdzsvara svilpēji un ūjinātāji priekšnesuma mēģinājumā; vai huligānus savaldīs pusfinālā?
Edena Golana Eirovīzijas priekšnesuma mēģinājumā
TV
2024. gada 9. maijs, 19:36

Izraēlas pārstāvi Eirovīzijā nespēj izsist no līdzsvara svilpēji un ūjinātāji priekšnesuma mēģinājumā; vai huligānus savaldīs pusfinālā?

Izklaides nodaļa

Jauns.lv

Izraēlas pārstāve Eirovīzijas starptautiskajā dziesmu konkursā Edena Golana trešdien priekšnesuma mēģinājuma laikā piedzīvoja ļoti “viesmīlīgu” publikas uzņemšanu, izpildot savu dziesmu “Hurricane”, taču tas nespēja satricināt viņas apņēmību godam pārstāvēt savu valsti šovakar paredzētajā otrajā pusfinālā.

“Esmu lepna pārstāvēt savu valsti,” paziņoja 20 gadus vecā dziedātāja.

Pēc pastāvīgi izteiktajiem draudiem Izraēlas delegācijai viņai nācās visu laiku pavadīt savā viesnīcas numurā, paziņoja viņas komandas pārstāvji.

Nebūt ne visi šādu skatītāju uzvedību novērtēja atzinīgi, sociālajos tīklos daudzi zviedri pauž sašutumu par publikas uzvedību.

Sagaidāms, ka arī šodien Malmē notiks protesti pret Izraēlu kopumā un Golanas uzstāšanos, tādēļ pilsētā ievesti policijas papildspēki no Dānijas un Norvēģijas, vēsta BBC.

Otrdien Eirovīzijas rīkotāji atvainojās par palestīniešu simbolikas parādīšanos uz skatuves. Konkursa atklāšanā uzstājās bijušais Eirovīzijas dalībnieks Eriks Sāde, kurš 2011. gadā pārstāvēja Zviedriju, ar dziesmu "Popular" izcīnīdams trešo vietu.

Mūziķis, kura tēvs ir Libānas palestīnietis, priekšnesuma laikā šoreiz uz rokas bija uzsējis kefiju - arābu lakatiņu, kuru parasti lieto, lai izteiktu atbalstu Palestīnai saistībā ar pašlaik notiekošo Izraēlas un "Hamas" karu. Vietā atgādināt, ka Eirovīzija tiek pozicionēta kā "nepolitisks pasākums".

Zviedrs Eriks Sāde atklāj Eirovīziju ar aizliegtu simbolu - arābu lakatiņu kefiju

gallery icon

Eiropas raidorganizāciju apvienība (EBU) izteikusi nožēlu par šo rīcību. "Eirovīzijas dziesmu konkurss ir televīzijas pārraide, kas notiek tiešraidē. Visi mūziķi ir iepazīstināti ar konkursa noteikumiem, tāpēc mums ļoti žēl, ka Eriks Sāde nolēma pārkāpt pasākuma nepolitisko raksturu. Pirms pasākuma sākuma Malmes arēnā dalībnieki izgāja cauri "stingrai drošības pārbaudei", viņiem tika aizliegts ienest jebkādus Palestīnas karogus, simbolus vai somas."

Eirovīzijas mājvietā Zviedrijā, kā arī citur regulāri notiek kampaņas, lai nepieļautu Izraēlas dalību šajā dziesmu konkursā, taču pasākuma rīkotāja Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU) nepakļāvās šādām prasībām. Izraēlai kā EBU loceklei ir tiesības piedalīties Eirovīzijā. EBU ģenerāldirektora vietnieks Žans Filips de Tendērs svētdien paziņoja, ka Izraēlas izslēgšana būtu politisks lēmums, kas ir nepieņemams EBU kā nepolitiskai organizācijai.

Tiesa, Golanai tika lūgts nomainīt sākotnējo dziesmu “October Rain”, tajā saskatot norādes uz palestīniešu teroristu organizācijas “Hamas” asiņaino iebrukumu Izraēlā, kas izraisīja pašreizējo asinspirti Gazā. Kad Golanas dziesma tika nomainīta ar “Hurricane”, EBU to apstiprināja.

Jāatgādina, ka “Hamas” iebrukumā 2023. gada 7. oktobra tika nogalināti apmēram 1200 cilvēki un 252 sagrābti par ķīlniekiem. Pēc tam Izraēla sarīkoja atbildes operāciju Gazā, un “Hamas” kontrolētā Gazas Veselības ministrija apgalvoja, ka teritorijā nogalināti vairāk nekā 34840 cilvēki.

Uguņošana, bikšu novilkšana, citas ēverģēlības — Eirovīzijas pirmā pusfināla noskaņas Malmē; 07.05.2024.

Malmē Eirovīzijas dziesmu konkurss notiek jau trešo reizi – iepriekš 1992. un 2013. gadā –, un septītā reize, kad konkurss ...

gallery icon