Auto un tehnoloģijas
2024. gada 27. aprīlis, 11:51

Auto ziņas: eksperts skaidro, ar kādām riepām drošāk braukt pa granti

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

TV Autoziņās bieži uzsveram, ka pavasarī ziemas riepas jāmaina uz vasaras gumiju. Taču tipiska vasaras riepa ir gluda un dažkārt nepiemērota raupjiem grants ceļiem. Kā rīkoties? Šajā jautājumā Autoziņām palīdz , "Inter Cars Latvija" riepu tirdzniecības nodaļas vecākais speciālists Gundars Liekne.

Alternatīva Nr.1: turpināt braukt ar ziemas riepām. Likumdošana to neaizliedz, taču paaugstinoties temperatūrai, ziemas riepa kļūs nestabila arī uz mīksta zemesceļa.

foto: Ekrānuzņēmums
Tipiska vasaras riepa ir gluda un dažkārt nepiemērota raupjiem grants ceļiem.

Alternatīva Nr.2: pameklēt raupjākas vasaras riepas. Taču vairums vasaras riepu konstruētas pēc iespējas ātrākai lietusūdens aizvadīšanai uz asfalta. Platās garenvirziena rievas ir ideālas braukšanai pa asfaltu, taču var nepietiekami ātri attīrīties, braucot pa akmeņiem un dubļiem. Tā kā gan atļautais, gan faktiskais ātrums uz zemesceļiem ir zemāks, šāda riepu konstrukcija nav optimāla. Turpretim vissezonas riepas ir pilnībā piemērotas akmeņiem un smiltīm. Tām ir virzienveida protektors, stabilāka nekā ziemas riepām noturība pret karstumu un samazināts akvaplanēšanas risks zemesceļu peļķēs. Pēdējais ir svarīgi spēcīgu lietusgāžu laikā vasarā. Tieši tāpēc vasaras riepām ar augstiem pieļaujamā ātruma indeksiem reti ir virzienveida protektors, kas nepieciešams uz grants.