Pasaulē
2024. gada 9. maijs, 15:59

Soctīklos izplatījušies mākslīgā intelekta radīti video ar Irānā it kā no debesīm krītošām zivīm

Ziņu nodaļa

Daily Star/Jauns.lv

Soctīklos izplatījušies video ar no debesīm krītošām zivīm. Lai gan šāda dabas parādība tiešām ir iespējama, šoreiz savu darbu paveicis mākslīgais intelekts.

Kadri ar šķietami reto parādību parādījās pēc spēcīgām lietavām vienā no Irānas reģioniem, un kopš tā laika ir izplatījušies sociālajos tīklos. Kādā no uzņemtajiem video ir redzams vīrietis, kurš izkāpj no automašīnas, apkārtējā radiusā ap viņu no augšas krītot zivīm. Viņš paņem riokās vienu zivi, kura, neraugoties uz smago triecienu pret zemi, joprojām ir dzīva, vēsta "Daily Star".

Izrādās, ka šie video ir mākslīgā intelekta radīts viltojums. Aizdomas radās, ņemot vērā to, ka 2020. gadā Teherānā no debesīm fiksēti krītam baklažāni. Vēlāk saistībā ar šo maldīgi izplatīto informāciju Irānas varasiestādes arestēja piecus cilvēkus. Tāpat aizdomīgs šlita arī fakts, ka video autors ir zivju pārdevējs.

Dabas parādība gan esot reāli iespējama

Patiesībā šādas dabas parādības reāli pastāv. 2022. gada janvārī Teksarkanas pilsētas iedzīvotāji Teksas štatā ASV novēroja no debesīm krītam mazas zivtiņas, lai gan pilsēta atrodas vairāku stundu attālumā no jebkura ūdens. Saskaņā ar "National Geographic" publiskoto informāciju, "dzīvnieku lietus" ir reāla dabas parādība, taču daudzi iedzīvotāji ziņojumi par to joprojām nav pierādīti.

Attiecīgo dabas parādību izraisa ūdens uzplūdi, kas paceļ augšā mazākos jūras iemītniekus. Vēja ātrumam samazinoties, dzīvās būtnes krīt lejā. Spēcīgi vēji var pārnēsāt arī citas dzīvās būtnes, , neskaitot zivis, piemēram, abiniekus, sikspārņus, medūzas, tārpus, siseņus, putnus, krabjus, čūskas un citus.