Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Klasiskās soļankas grieķiskā variācija

Sastāvdaļas
  • 300 g liellopa buljona kaulu
  • 200 g liellopa gaļas
  • 1 liellopa niere
  • 150 g žāvēta šķiņķa
  • 150 g cīsiņu vai sardeļu
  • 5 sīpoli
  • 3 ēdk. tomātu pastas
  • 1 ēdk. cukura
  • 200 g skābētu gurķu
  • 50 g kaperu
  • 50 g zaļo olīvu
  • 50 g melno olīvu
  • 1 citrons
  • 3 ēdk. taukvielu cepšanai
  • 1 burkāns
  • 2 lauru lapas
Mūsdienu soļankas variantam ar olīvām un kaperiem ir īsa vēsture. 19. gadsimta beigās iecienītajā kūrortā Eipatorijā kāds grieķis atvēra restorānu. Viņš bija ļoti aizrāvies ar Krievijas kulinārajām tradīcijām, tāpēc soļanku licis ēdienkartē jau ar restorāna atvēršanas brīdi. Grieķis nosauca to svētku soļankas vārdā – Soļanka sbornaja mjasnaja (gaļas izlases soļanka – krievu valodā). Tā dzima pasaulē tik ļoti populārā soļanka ar olīvām un citrona šķēlīti.

Pagatavošana 4 porcijas

1
Sagatavo nieres: ieliec aukstā ūdenī nieri un karsē uz mērenas uguns, kamēr parādās putas. Izlej putaino ūdeni, noskalo nieri, atkal ielej aukstu ūdeni un karsē, līdz parādās putas. Atkārto to visu vēlreiz. Trīs reizes apvārīto nieri noskalo, pārgriez uz pusēm un izgriez visus žultsvadus un dzīslas. Sagriez nieri plānās pusripiņās.
2
Vāri buljonu: ielej katlā ūdeni, ieliec kaulus un gaļu. Sildi uz mērenas uguns bez vāka, kamēr parādās putas. Rūpīgi noputo. Kad visas putas noņemtas, pievieno nemizotu rūpīgi nomazgātu veselu burkānu, nemizotu sīpolu un lauru lapas. Uzliec vāku un vāri uz nelielas uguns 30 minūtes.
3
Kamēr gaļa vāras, nomizo 4 sīpolus un sagriez plānās pusripiņās. Gurķus arī sagriez plānās pusripiņās vai nelielos kubiņos. Uzkarsē pannā taukvielas un apmaisot apcep sīpolus līdz zeltainumam. Pievieno gurķus un apmaisot cep uz nelielas uguns vēl 5 minūtes. Pievieno tomātu pastu un cukuru. Apmaisot cep visu uz nelielas uguns, kamēr tomātu pasta izšķīdusi un sāk atdalīties eļļa.
4
Izņem no katla burkānu, sīpolu, kaulus un lauru lapas – tie vairs nebūs vajadzīgi. Izņem gaļu, nedaudz atdzesē un sagriez nelielos gabaliņos. Liec verdošajā buljonā saceptos sīpolus un gurķus, sasmalcinātās nieres, kaperus, salmiņos sagrieztu šķiņķi un gaļu. Vāri bez vāka uz nelielas uguns (periodiski nosmel krāsainās putas) 15 minūtes. Pievieno ripiņās sagrieztus cīsiņus un olīvas un vāri vēl 2 minūtes. Pagaršo vai ir nepieciešama sāls, ja nepieciešama – nedaudz pieliec un vāri vēl 1 minūti. Izslēdz uguni, uzliec vāku un ļauj soļankai pastāvēt 5 minūtes.
5
Citronu sagriez plānās ripiņās. Lej zupu porciju šķīvjos, katrai porcijai virsū uzliekot 1-2 citrona ripiņu. Pēc vēlēšanās katru porciju vari pārkaisīt ar sasmalcinātiem pētersīļiem un pievienot katrai porcijai ēdamkaroti krējuma.

Pievienot komentāru

Zupas