Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Universālā karija recepte ar zivju mērci

Sastāvdaļas
  • 800 g vistas, cūkas, liellopa vai zivs filejas
  • 2 sīpoli
  • 1 kārbiņa (400 ml) kokosriekstu piena
  • 2–3 ēdk. zivju mērces
  • 2 ēdk. karija pastas pēc izvēles (nopērkama lielveikalos)
  • 2 ēdk. citrona sulas
  • 2 ēdk. eļļas
  • 2 tējk. Cukura
  • 150 ml ūdens
  • svaigas koriandra lapiņas
Āzijas zivju mērce ir viena no pasaulē visvecākajām garšvielu mērcēm, bez kuras nav iedomājama Dienvidaustrumāzijas tautu virtuve. Tiesa, eiropiešiem tas sākumā šķiet ļoti neparasts un pat nepieņemams produkts. Zivju mērci daudzviet izmanto sāls vietā. Brūnganajam, caurspīdīgajam šķidrumam ir ļoti specifisks aromāts. Tomēr, ja zivju mērci pievieno ēdienam un sasaista ar citiem produktiem, šis aromāts it kā pazūd un paliek brīnišķīgā un vienlaikus ļoti sāļā garša (tāpēc sāli vairs nevajag). Zivju mērce pastiprina un izceļ ēdiena garšu, bet pati kļūst tikpat kā nemanāma. Šis karijs lieliski garšo kopā ar vārītiem vai tvaicētiem rīsiem.

Pagatavošana 4 porcijas

1
Filejas sagriez strēmelītēs vai gabaliņos, nomizotus sīpolus – plānās šķēlītēs.
2
Pannā sakarsē eļļu, tajā izšķīdini karija pastu. Pielej kokosriekstu pienu un ūdeni un uzvāri.
3
Pievieno filejas gabaliņus, sīpolus, zivju mērci, citrona sulu un cukuru. Uz lēnas uguns vāri 15–30 minūtes (atkarībā no izvēlētā gaļas/zivs veida).
4
Pieber koriandra lapiņas.

Pievienot komentāru

Mērces