Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
No 100 Labi padomi arhīva

Ķimeņmaizītes

Sastāvdaļas
  • 300 g miltu
  • 150 ml remdena ūdens
  • 1 ola plus 1 dzeltenums pārziešanai
  • 2 ēdk. ķimeņu
  • 15 g svaiga rauga
  • 1 ēdk. cukura
  • 1 ēdk. rupjās sāls plus nedaudz pārkaisīšanai
Silti ķimeņu rauši ar neizkusušajiem sāls graudiem ir īsti latviska uzkoda.

Pagatavošana

1
Sadrupini krūzītē raugu, iemaisi cukuru, ļauj, lai raugs atdzīvojas. Uz darba virsmas izsijā miltus, iekaisi sāli. Traukā sakul olu, pievieno ūdeni. Ietaisi miltos bedrīti un lej iekšā raugu un olu maisījumu. Ar rokām mīci, līdz izveidojas viendabīga mīkla, pēc tam mīci vēl pāris minūšu. Savel mīklu bumbā, pārkaisi ar miltiem, pārsedz ar dvielīti un kādu stundu ļauj rūgt. Mīklai jādubultojas apjomā.
2
Izmīci mīklu un sadali tik daļās, cik maizīšu esi ieplānojis pagatavot. No katras daļas izveido garenu desiņu. Sagatavo plāti, pārsedz to ar cepamo papīru. Liec mīklas gabaliņus uz plāts. Ar šķērēm katrā izdari kādus 4-5 dziļus, slīpus iegriezumus, izveidojušās mēlītes noliec pamīšus uz abām pusēm, veidojot stilizētu vārpiņu. Samaisi olas dzeltenumu ar 1 ēdamkaroti ūdens un pārzied vārpiņas. Ļauj tām pusstundu uzrūgt.
3
Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Vēlreiz pārzied maizītes ar olu, pārkaisi ar rupjo sāli un ķimenēm. Cep aptuveni 20 minūtes.

Pievienot komentāru

Konditoreja