Konditoreja
2016. gada 19. decembrī, 05:42

Mūķeņu purkšķi

Kādam bīskapam ikgadējā pārbaudes laikā izrādīja ne tikai pašu klosteri, bet arī klostera virtuvi, jo bīskaps bija liels gardēdis. Kāda jauniņa novice kopā ar daudziem palīgiem tieši gatavojās cept Ziemassvētku cepumus. Mīkla bija iznākusi mazliet par mitru un aizdomīgi čurkstēja, kad to lika karstajos taukos. Novice sarka un bālēja un aiz kauna gribēja no virtuves aizbēgt. Bet bīskapu, kas bija apveltīts ar humoru, tas uzjautrināja un viņš cepumus nosauca par "mūķeņu purkšķiem". Izmēģiniet šo leģendām un stāstiem apvīto cepumu pagatavošanas recepti arī jūs!

Pagatavošana

60 min25 porcijas
1

Bļodā raugu samaisa ar cukuru, pievieno pienu un raudzē 15 min, apsedzot ar tīru virtuves dvielīti. Pievieno miltus, sviestu, olas, rozīnes un samaisa. Raudzē vēl 15 min.

2

Katlā uzkarsē eļļu. Ar karoti atdala mīklas pikas un vāra eļļā kraukšķīgi brūnas.

3

Cepumus atdzesē uz papīra dvieļiem, pārkaisa ar pūderukuru.

4

Pasniedz ar izkausētu šokolādi vai ogu mērci.