Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Kā gudri apieties ar olām

Sastāvdaļas

Pagatavošana

1
Varbūt esi ievērojis, ka lielveikalos olu iepakojumi pārsvarā atrodas aukstumskapjos, bet reizēm ārpus tiem. Tie parasti ir akcijas piedāvājumi, lai olas ātrāk izpirktu. Patiesībā olas sākumā apmēram nedēļu var uzglabāt istabas temperatūrā, pēc tam gan jāliek ledusskapī. Nevis otrādi!
2
Olas dzeltenuma sarecēšanai nepieciešama par 8 grādiem augstāka temperatūra nekā baltumam (tas faktiski darbojas kā izolējošs slānis). Savukārt sāls liek olas baltumam ātrāk sarecēt, tāpēc zinātāji, cepot vēršacis, izmanto šo triku.
3
Esot kalnos, olas vārīšanai jārēķinās ar ilgāku laiku nekā ielejā. Tas saistīts ar ūdens uzvārīšanos gaisa spiediena ietekmē.
4
Iemesls, kāpēc olas vāroties mēdz pārplīst, visbiežāk ir krasā starpība starp temperatūru, kas valda ledusskapī, un to, kāda ir katliņā. Tāpēc olas izņem no ledusskapja vismaz pusstundu iepriekš.
5
Lai vārīšanas laikā pārplīsušās olas ātrāk sarecētu, ūdenim jau sākumā vari pieliet etiķi.
6
Olas ir visgaršīgākās, sākot no trešās dienas pēc tās izdēšanas un vēl vismaz nedēļu pēc tam.
7
Lai izvairītos no salmonelozes un citām infekcijām, pēc olas pārsišanas uz pusēm un izliešanas čaumalas iekšpusi nekādā ziņā nedrīkst izslaucīt ar pirkstu, kā to mēdza darīt veco laiku saimnieces.

Pievienot komentāru

Idejas brokastīm