Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock.com

Steika gatavošanas ABC

Sastāvdaļas
Lai tas izdotos, jāņem vērā vairākas svarīgas nianses.

Pagatavošana

1
Parasti steiku cenšas gatavot no liellopa gaļas, taču tikpat labi var izmantot cūkas vai jēra gaļu, kā arī zivis.
2
Gaļai noteikti jābūt labas kvalitātes. Ja gaļa pēc skata ir liesa, tas vēl nenozīmē, ka būs arī maiga. Labāk, ja tajā redzamas smalkas baltas tauku šķiedriņas – tās nodrošinās, ka izceptais steiks būs sulīgāks. Gaļai, kurai nav šo šķiedriņu, ir mazāk kaloriju un arī neizteiksmīgāka garša.
3
Ja gaļas šķēlei apkārt ir neliela tauku kārtiņa, to labāk atstāt klāt un iegriezt, lai šķēle neizliecas un vienmērīgi izcepas (ja tauki nepatīk, pēc tam tos var nogriezt). Tikai jāraugās, lai svaigajai gaļai tauku kārta ir balta, nevis dzeltenīga; tas liecina, ka lopiņš bijis diezgan cienījamā vecumā.
4
Sava nozīme ir arī muskuļu šķiedrām – ja tās ir biezas un pamatīgas, tad būs grūti sakost steiku.
5
Svarīga arī gaļas krāsa. Liellopa gaļai, kas domāta steikam, jābūt koši sarkanā, pat tumšsarkanā tonī; ja tonis ir bāls un gaļa izskatās ūdeņaina, to nevajadzētu pirkt, jo pannā tā sarausies un kļūs sīksta.
6
Gaļas šķēles pirms cepšanas ir rūpīgi jānosusina, lai eļļa nesprakšķētu pa gaisu. Cepšanai izmanto taukvielas, kas ir piemērotas karsēšanai ļoti augstā temperatūrā. Arī pannai jābūt ļoti karstai, lai gaļas šķēlēm izveidotos garoziņa. Ja pie koka karotes, kas ielikta pannā ar eļļu, veidojas sīki burbulīši, var ķerties pie cepšanas.
7
Liellopa steiku no abām pusēm strauji apcep un pēc tam uz vidējas uguns cep vēl 3–4 minūtes no katras puses. Pēc tam to ietin alumīnija folijā un ļauj dažas minūtes pastāvēt, lai gaļas sula sadalās vienmērīgi pa visu šķēli.
8
Steiku nevajag griezt otrādi, izmantojot dakšiņu, jo tad pa dūruma vietām iztecēs sula. Garšvielas steikam pārkaisa pēc cepšanas, lai sāls neizsausinātu gaļu, bet pipari nepiedegtu.

Pievienot komentāru

Gaļas ēdieni