Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Pixabay

Lakšus ēd pat lāči

Sastāvdaļas
Tautā lakšus dēvē ne tikai par savvaļas ķiplokiem, bet arī par mežlokiem, meža ķiplokiem un lāču lokiem. Atbilstoši nostāstiem lakšu ēšanu ļaudis senos laikos esot noskatījušies no lāčiem, jo tie pēc pamošanās no ziemas miega locījuši iekšā zaļās lapas, lai iztīrītu sārņus un atgūtu enerģiju.

Pagatavošana

1
Lakšiem ēdamas ir visas auga daļas, bet visiecienītākās ir lapas. Tās noskalo, nosusina un pēdējā brīdī pirms pasniegšanas galdā smalki sagriež vai saplucina un pievieno ēdienam. Pēdējā brīdī tas jādara tāpēc, ka lakšiem raksturīgais spēcīgais ķiploku aromāts pēc lapu sasmalcināšanas diezgan strauji pagaist. Ēdami ir arī lakšu sīpoli un ziedi. Ziediem ir maigāka, izsmalcinātāka un saldenāka garša, kas būs pa prātam tiem, kuriem lapu garša šķiet pārāk intensīva.
2
Kur izmanto lakšus? Tie ir lieliska piedeva salātiem – gan zaļajiem, gan pastas, gan gaļas salātiem, arī zupām un mērcēm. Tos var lietot arī kā atsevišķu garšvielu ķiploku vietā, piemēram, pievienot sviestam, biezpienam, sieram un sinepēm. No lapām gatavo pesto – līdzīgi kā no bazilika un pētersīļiem. Lielākas lakšu lapas sasien buntītē, iemērc zupās vai dārzeņu sautējumos gandrīz pašās gatavošanas beigās, brīdi pavāra un tad izņem.
3
3 salātu varianti 1. Lakši, biezpiens, jogurts, citrona sula un svaigs gurķis. 2. Lakši, karijs, krējums, skābenes, salātlapas un citrona sula. 3. Lakši, vārīta ola, citrona sula, olīveļļa un ar mizu vārīti kartupeļi.

Pievienot komentāru

Dārzeņu ēdieni