Politika
2013. gada 24. decembris, 22:46

Prezidents uzskata, ka partijām jābūt ar lielāku biedru skaitu

Jauns.lv

Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka pašlaik partijas ir ar pārāk mazu biedru skaitu, šādu viedokli Bērziņš pauda intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service".

"Manuprāt, ir pilnīgi skaidrs, ka Latvijā politisko partiju biedru skaitliskais sastāvs ir daudz par zemu, papildināšana ir nepieciešama. Partiju skaits varbūt ir liels, bet pašu partiju jauda ir neliela, tāpēc jauni cilvēki ir vajadzīgi," klāstīja Bērziņš.

Prezidents uzskata, ka lielāks cilvēku skaits partijās varētu radīt situāciju, kāda ir citās valstīs, proti, tas veicinātu partiju apvienošanos, kas varētu pilnvērtīgāk sevi pārstāvēt un attiecīgi arī ietekmēt situāciju. "Kā redzam, līdz šim tas virzās diezgan smagi," viņš piebilda.

Bērziņš arī uzskata, ka risinājumi ir jāmeklē tādi, lai politikā un valsts pārvaldē iesaistītos spēcīgākie cilvēki, norādot, ka var diskutēt, vai ar to, ka šobrīd partiju neatkarību veicina ar budžeta naudas pieplūdumu, ir pietiekami.

"Piemēram, Valsts kanceleja ir sākusi strādāt pie Civildienesta likuma uzlabošanas. Saistībā ar to, vismaz vārdos, vēlmi piedalīties ir izteicis Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētājs Egils Levits, kuram ir pietiekama pieredze, lai palīdzētu attīstīt civildienestu. Šie jautājumi ir ļoti būtiski. Mēs varam samazināt viņiem visu un uzskatīt, ka ierēdņi kā sabiedriskie darbinieki turpinās aktīvi darboties, taču šis jautājums jau tagad ir nobriedis, tas ir nekavējoties jārisina. Tā atrisināšana arī daļēji veicinātu spēcīgu cilvēku pieplūšanu caur partijām valsts pārvaldē plašā mērogā, ar to saprotot ne tikai valsts pārvaldi, bet arī pašvaldības, visu, kas saistīts ar valsts organizatorisko struktūru. Tas, man šķiet, ir viens no tiem pamatjautājumiem, kas šobrīd jārisina. Tad būs arī atbilde, kāpēc nākt jauniem cilvēkiem – ar to domāju ne tikai gados jaunos, bet tādus, kas spētu šeit sevi parādīt," teica prezidents.

BNS