Kalniņš: Krimas epizodei nav sakara ar agresiju; mums jādraudzējas ar kaimiņu
Komponists un eskpolitiķis Imants Kalniņš notikumus Ukrainā raksturo tikai kā epizodi Krimā, kurai ar Krievijas agresiju nav nekāda sakara. Latvijai šajā situācijā ir jābūt neitrālai un jācenšas draudzēties ar Krieviju, teic Kalniņš.
Politika
2014. gada 4. aprīlis, 06:10

Kalniņš: Krimas epizodei nav sakara ar agresiju; mums jādraudzējas ar kaimiņu

Jauns.lv

Komponists un ekspolitiķis Imants Kalniņš uzskata, ka Krievija pret Ukrainu nav īstenojusi agresiju, bet tā ir tikai „epizode”, kuru izprovocējušas ASV. Tāpat viņš aicina Latvijai būt neitrālai un draudzēties nevis ar tiem, kuri dzīvo aiz okeāna, bet gan tepat līdzās – Krievijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Komponists un kādreizējais Saeimas deputāts (sākumā no TV/LNNK, bet pēc tam no zaļzemniekiem) Imants Kalniņš presei sniedzis kārtējo interviju, kurā pauž uzskatus, kas ir pretēji valdošajam viedoklim. Kā zināms, Kalniņš pēdējos gados ir izteicies, ka Latvijai būtu jāizstājas no Eiropas Savienības, gan jāuztur ciešākas saites ar Krieviju un tamlīdzīgi. Arī šoreiz viņš intervijā „Neatkarīgajai Rīta Avīzei” stāsta, ka mums jādraudzējas ar Krieviju, kura it nebūt nav veikusi agresiju pret Ukrainu.

Notikumi Ukrainā – tikai epizode, ko izprovocējušas ASV

Krimas okupāciju un Krievijas agresiju pret Ukrainu Kalniņš dēvē tikai par „epizodi Krimā”, kurai „ ar agresiju nav nekāda sakara”.

„Amerika izmanto Eiropas Savienību kā tādu lielu tauriņu ķeramo tīklu

Vai nu tas tiek vai netiek atzīts, bet pasaulē šajā brīdī ir divi konkurējoši personāži. ASV un Krievija. Ja runā par ASV, tad tas ir ļoti ambiciozs personāžs. Jo šķiet, ka ASV, spriežot pēc rīcības, par savu nacionālo interešu teritoriju ir nodefinējušas visu planētu. Un nav manāms, ka ASV ambīcijas palielināt savu ietekmi pasaulē ir mazinājušās. (..)

Tas, ko Krievija izdarīja ar Krimu, manuprāt, nozīmē vienu vienīgu lietu. Šajā brīdī Krievijai pieejamākā formā izteiktu, nepārprotamu brīdinājumu Amerikas Savienotajām Valstīm: „Stop! Ukraina ir tā vieta uz planētas, kuru Amerika nedrīkst aizskart. Amerikai nav ko nākt un censties izplatīt savu ietekmi šajā vietā.” Nepārprotams brīdinājums…

Es šo Krimas epizodi uzlūkoju tikai tā. Ne tā, kā sāka reaģēt pie mums: Krievija ir veikusi agresiju pret suverēnu valsti. Un – viss. Nekā vairāk. Tas absolūti neko nepaskaidro un neizsaka. Tikai satracina cilvēkus.

Par to, ka šo epizodi, notikumus Ukrainā ir izprovocējušas ASV intereses – par to man nav ne mazāko šaubu,” sacīja Kalniņš.

ASV izmanto Latviju savu agresīvo mērķu īstenošanai?

Kalniņš ir pārliecināts, ka ASV Latviju izmanto savu agresīvo mērķu labad un it nemaz nedomā aizstāvēt Latvijas nacionālas intereses:

„Patiecoties saviem resursiem, militārajam potenciālam, pietiekami augstam ekonomiskam, finansiālam spēkam, globālai politiskai ietekmei, ASV šobrīd ir galvenais spēlētājs pasaulē. Ko dara Amerika? Amerika izmanto Eiropas Savienību kā tādu lielu tauriņu ķeramo tīklu, lai noķertu tās Austrumeiropas valstis, kas savulaik bija PSRS ietekmes zonā. Valstis, kuras būtībā (kā sabiedrības) ir politiski nenobriedušas. Rietumu materiālās labklājības vilinājums, brīvības vilinājums… Ilūzijas, ar kurām cilvēki dzīvoja aiz dzelzs priekškara. Izmantojot šīs lietas, izmantojot šos vizuļus jeb šos sapņus, šīs valstis ir noķertas. Noķertas Eiropas Savienības tīklā. Latvija arī ir noķerta šajā pašā tīklā. Bet – ar to nepietiek… Tā ir pirmā fāze.

Nākamā fāze, protams, ir NATO, kas šobrīd vairs nav nekāds aizsardzības instruments. Tas ir agresīvs instruments. Amerika ne reizi vien ir demonstrējusi, kādā formātā tā izmanto šo organizāciju, lai realizētu savas intereses.

Politiski nenobrieduši prāti un politiski nenobriedušas valstis tiek noķertas šajā tīklā, un Amerikas ietekmes sfēra arvien vairāk izplešas. Tāds ir tas mehānisms. Vai nu mēs to gribam vai negribam apzināties, mēs arī šobrīd piedalāmies agresīvā militārā blokā, kurš nebūt netiek izmantots, lai aizsargātu mūsu, Latvijas nacionālās intereses. Tādā pašā veidā tika veikts mēģinājums noķert šajā tīklā Ukrainu.”

Neitrālai Latvijai jādraudzējas ar Krieviju

Kā Latvijai reaģēt uz pašreizējo situāciju Eiropā? Kalniņš ir pārliecināts – mūsu valstij jābūt neitrālai: „Mana pozīcija saistībā ar Latvijas valsti ir skaidri nedefinēta. Neatkarīga un neitrāla valsts, kura nav ienaidnieks ne Rietumiem, ne Krievijai.”

Viņš arī aicina kā ienaidnieku neuzlūkot Krieviju, bet gan ar to būt draugos: „Latvija nekur citur pasaulē nebūs. Ja viņa būs, tad viņa būs šeit. Šajā vietā pie Baltijas jūras. Un Latvijai kaimiņos vienmēr būs Krievija. Un, ja mani nostāda tādos apstākļos, ka man obligāti ir jāizvēlas ienaidnieks, es neizvēlēšos sev par ienaidnieku to, ar kuru dzīvoju blakus. Es Latvijas nākotni redzu labās kaimiņattiecībās ar Krieviju. (..) Latvija un Krievija nedrīkst būt ienaidnieki. Lai to varētu realizēt, Latvijai jāiegūst absolūti neatkarīgas, neitrālas valsts statuss. Tikai uz šī pamata, atrodoties tur, kur mēs atrodamies, mēs varam sākt veidot normālas attiecības ar Krieviju un pamazām atrisināt iekšējās, politiskas nācijas veidošanas un cilvēku problēmas. Citu variantu nav.”

Kasjauns.lv/Foto: Rojs Maizītis