Gripas komplikāciju dēļ šosezon miris jau otrais cilvēks
Cilvēkiem, kuri ikdienā ievēro veselīgu dzīvesveidu, savlaicīgi diagnosticē un ārstē vai adekvāti kontrolē citas hroniskas slimības, gripa var noritēt bez īpašiem sarežģījumiem.
Sabiedrība
2014. gada 10. aprīlis, 10:51

Gripas komplikāciju dēļ šosezon miris jau otrais cilvēks

Jauns.lv

Gripas radītu komplikāciju dēļ šosezon miris jau otrais cilvēks - 43 gadus veca sieviete, informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) preses sekretāre Inguna Potetinova.

Potetinova stāsta, ka sākotnēji sieviete ārstējās Balvu slimnīcā, tomēr martā smagā stāvoklī tika pārvesta uz Austrumu slimnīcu, kur ārsti viņai konstatēja gripu ar smagu pneimoniju. Pēc mēnesi ilgas ārstēšanās Toksikoloģijas un sepses klīnikā ārstiem tomēr neizdevās glābt sievietes dzīvību.

Slimnīcas infektologs Māris Liepiņš atgādina, ka gripa ir vīrusa slimība, kas parasti izpaužas ar pēkšņu strauju temperatūras kāpumu, drudzi, klepu un kaulu laušanu, un atsevišķos gadījumos gripas slimniekam var rasties sarežģījumi, tostarp gripas vīrusa un/vai baktēriju izraisīta pneimonija.

"Cilvēkiem, kuri ikdienā ievēro veselīgu dzīvesveidu, savlaicīgi diagnosticē un ārstē vai adekvāti kontrolē citas hroniskas slimības, gripa var noritēt bez īpašiem sarežģījumiem. Konkrētās pacientes smago slimības gaitu noteica gan smagā gripa ar pneimoniju, gan blakusslimības," skaidro mediķis.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā Latvijā tika reģistrēts šosezon pirmais ar gripu saistītais nāves gadījums. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) monitoringa dati liecina, ka mirusī ir 45 gadus veca sieviete. Pacientei bijuši riska faktori - asinsspiediena paaugstināšanās virs normas un aptaukošanās. Pret gripu šajā sezonā viņa nav bijusi vakcinēta.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA

Tēmas