Atvadas no aktrises Veras Singajevskas-Āboliņas. Ardievu, Karlson! FOTO
Vispopulārākā aktrises loma bija zviedru bērnu grāmatu autores Astrīdas Lindgrēnas radītais tēls Karlsons.
Kultūra
2014. gada 2. maijs, 15:08

Atvadas no aktrises Veras Singajevskas-Āboliņas. Ardievu, Karlson! FOTO

Jauns.lv

Piektdien no pulksten 11.30 līdz 13.30 Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē notika atvadīšanās no aizsaulē aizgājušās izcilās aktrises Veras Singajevskas-Āboliņas, kuru apglabās Rīgā, Pirmajos Meža kapos blakus viņas vīram Tālivaldim Āboliņam. Atvadīties no aktrises ieradās daudz cilvēku. Ziedi gan vainagos, gan atsevišķi lielākoties bija baltā krāsā.

Lai arī laiks, neskatoties uz spožo sauli, bija vēss, jau pirms noteiktā laika pie Jaunā Rīgas teātra pulcējās daudzi Veras talanta cienītāji un kolēģi. Atvadu ceremonijas laikā atvadu vārdus Verai teica daudzi viņas draugi. Lielajā zālē uz īpaši izvietota ekrāna mainījās fotogrāfijas no aktrises nozīmīgākajiem dzīves brīžiem.

Atvadīties no aktrises ieradās daudz sabiedrības zināmu ļaužu. Viņu vidū grupas „Prāta vētra” solists Renārs Kaupers, kinorežisors Jānis Streičs, hokejkluba „Dinamo Rīga” hokejisti, visu Latvijas teātru aktieri un daudzi citi.

Pēc atvadīšanās Vera Singajevska-Āboliņa pēdējā gaitā uz Pirmajiem Meža kapiem pavadīja policijas eskorts.

Aktrise Vera Singajevska-Āboliņa mūžībā aizgāja 26. aprīļa vakarā tikai divas dienas pirms 91. dzimšanas dienas. „Karlsons ir aizlidojis...” tā par mammas došanos mūžībā sacīja viņas dēls aktieris Gundars Āboliņš.

Vera Singajevska, pazīstama arī kā Singa, dzima 1923. gada 28. aprīlī Svinarnas sādžā Viņņicas apgabalā, Kijevas guberņā Ukrainā. Aktrises slavenākā loma bija zviedru bērnu grāmatu autores Astrīdas Lindgrēnas radītā tēla Karlsona tēlojums. Par to aktrise saņēmusi arī grāmatas autores uzslavas, jo Singas balss tembrs un tēlojums visperfektāk atbildis Lindgrēnas iedomātā varoņa būtībai.

No 1945. līdz 1953. gadam Vera Singajevska strādājusi Jelgavas teātrī, pēc tam līdz 1992. gadam - Jaunatnes teātrī, arī Nacionālajā teātrī. 1947. gadā izveidojusi tautas deju ansambli "Kalve", kas joprojām darbojas Latvijas Lauksaimniecības universitātes paspārnē. 1995. gadā aktrisei pasniegts ceturtās šķiras Triju Zvaigžņu ordenis.


Kasjauns.lv/ Foto: Mārtiņš Ziders/ Video: LTV