PBK liek maksāt sodu par neobjektivitāti ziņās Ukrainas notikumu kontekstā
NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants.
Sabiedrība
2014. gada 29. maijs, 18:16

PBK liek maksāt sodu par neobjektivitāti ziņās Ukrainas notikumu kontekstā

Jauns.lv

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) sodījusi "Pirmo Baltijas kanālu" (PBK) par ziņu raidījumā "Laiks" izplatīto neobjektīvo informāciju un vienpusēju viedokli par notikumiem Ukrainā ar naudas sodu 3600 eiro, bet vēl tūkstoš eiro lielu sodu piemērojusi par valodas proporcijas neievērošanu, kā to paredz apraides atļauja.

3600 eiro ir bargākais naudas sods, ko uzliek par šādu pārkāpumu. Maksimālā summa piemērota, ņemot vērā, ka noticis atkārtots pārkāpums. NEPLP izvērtēja 25. un 26.februāra, kā arī 1., 2. un 4.marta raidījumus un secināja Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpums.

NEPLP vēsta, ka raidījuma "Laiks" sižetos viedokli sniedz tikai personas, kuras uzskata Ukrainas varas maiņu par antikonstitucionālu, attaisno Krievijas agresiju Ukrainā, kā arī uzskata Maidana dalībniekus par noziedzniekiem. Raidījumā "Laiks" nav citu sižetu, kas apliecinātu, ka šādi apgalvojumi ir patiesi, secina NEPLP.

Padomē uzskata, ka šādas vienpusējas informācijas izplatīšana var šķelt Latvijas sabiedrību attieksmē pret notikumiem Ukrainā.

"Vienpusējs šādu notikumu vērtējums elektroniskajā plašsaziņas līdzeklī, raidījumos, kurus veidojuši Krievijas elektroniskie plašsaziņas līdzekļi, var veidot priekšstatu, ka Ukrainā varu prettiesiski ir sagrābuši neonacisti un fašisti un ka Krievijas karaspēka ieviešanu Ukrainas teritorijā Ukrainas sabiedrība vērtē kā vēlamu un novērtē pozitīvi, nesniedzot citu personu viedokli par minētajiem faktoloģiskajiem apgalvojumiem. Drošības policija apgalvojusi, ka Krievijas plašsaziņas līdzekļu veidoto materiālu plašā pārpublicēšana Latvijas medijos veicina gan Krievijas plašsaziņas līdzekļu veidoto mītu un stereotipu, gan minēto asociāciju tālāku izplatību Latvijas sabiedrībā," informē NEPLP.

BNS, Foto: Edijs Pālens/LETA