Stopiņu deputāts pieprasa kastrēt maidaniešus – Ukrainas brīvības aizstāvjus
Stopiņu novada domes deputāts Jurijs Vasiļjevs, kuru pirms desmit gadiem vainoja krievu skolu aizstāvju štāba kaujinieku trenēšanā, internetā aicinājis kastrēt Ukrainas brīvības aizstāvjus – maidaniešus. Lielākais sods, ko viņš saņēmis – nokaunināšana Stopiņu vietvaras avīzē.
Sabiedrība
2014. gada 6. jūnijs, 11:04

Stopiņu deputāts pieprasa kastrēt maidaniešus – Ukrainas brīvības aizstāvjus

Jauns.lv

Stopiņu novada domes deputāts Jurijs Vasiļjevs („Saskaņas centrs”) nesodīti izgānījies par Ukrainas neatkarības cīnītājiem – maidaniešiem, aicinot viņus kastrēt. Drošības policija viņa vārdos nekādu pārkāpumu nesaskatīja, tomēr vietu „Saskaņas centrā” viņam nācies zaudēt.

„Paskat, kādi izdzimteņi nonākuši pie varas Ukrainā. Visus maidaniešus vajadzētu kastrēt, lai nesekotu turpinājums nākotnē. Piespiedu kastrāciju vajadzēja veikt jau Staļinam 50. gados, un tad nenotiktu tas, kas notiek šodien,” šādus vārdus februārī savā sociālā tīkla „Facebook” profilā ierakstījis Stopiņu novada domes deputāts Jurijs Vasiļjevs, raksta „Latvijas Avīze”.

Pats Vasiļjevs apstiprina, ka tik tiešām ir šo vārdu autors, tikai uzsvēris, ka viņa komentāra vārdi esot „izrauti no konteksta” – tas bijis vienkāršs emocionāls izvirdums pēc kāda video rullīša noskatīšanās, kurā bijis redzams, kā vairāki Maidana dalībnieki ņirgājoties par Ukrainas ceļu policistiem. „Šie mani vārdi bija adresēti tikai konkrētajā rullītī redzamajiem cilvēkiem, nevis Ukrainas tautai kopumā,” „Latvijas Avīzei” skaidroja saskaņietis.

Tomēr Stopiņu novada deputātu ētikas komisija lēmusi, ka šāda izrunāšanās ir pretrunā vairākiem pašvaldības deputāta ētikas kodeksa punktiem. Tikai bargākais sods, ko pašvaldība deputātam varējusi noteikt, ir ētikas komisijas lēmuma publikācija vietējā izdevumā „Tēvzemīte”.

Savukārt Vasiļjeva politiskais oponents, Stopiņu novada domes deputāts no Nacionālās apvienības Dzintars Saliņš mēģinājis šim gadījumam pievērst Drošības policijas uzmanību, lūdzot izvērtēt, vai Vasiļjeva publiskie izteikumi nav saistīti ar nacionālā vai etniskā naida izraisīšanu. Taču Drošības policija atteikusies ierosināt kriminālprocesu, jo nodarījumā neesot nozieguma sastāva.

Vasiļjevu drošībniekiem sniedzis paskaidrojumus un viņi esot pārliecinājušies, ka Stopiņu deputāta izteikumi bijuši vērsti pret konkrētajā videomateriālā redzamām personām (maidaniešiem), taču netika gūts apstiprinājums faktam, ka šie izteikumi būtu apzināti vērsti uz nacionālā, etniskā vai rasu naida vai nesaticības izraisīšanu, par ko draud kriminālatbildība.

Vasiļjeva pazinēji viņu vērtē kā diezgan klusu un ieturētu cilvēku, kuram šādi provokatīvi paziņojumi nav raksturīgi. Stopiņu novada domes sēdēs viņš parasti ciešot klusu un vairāk nododoties jauno kikbokseru trenēšanai nekā darbam pašvaldībā.

Tomēr emocionālais izvirdums internetā deputātam sagādājis nepatikšanas partijā. „Tas nav ne pieņemami, ne pieļaujami, partija tuvākajā laikā lems, ko darīt,” notikušo īsi komentēja „Saskaņas centra” līderis Nils Ušakovs. Visticamāk, tas gan nebūs nepieciešams, jo Vasiļjevs šonedēļ pats esot izstājies no „Saskaņas centra”.

Jāteic, ka šis nav pirmais gadījums, kad Vasiļjevs nonācis Drošības policijas redzeslokā. Pirms desmit gadiem tika uzskatīts, ka viņš Rīgā, Ērgļu ielas sporta zālē, būdams boksa treneris, gatavojot krievu skolu aizstāvības štāba kaujiniekus.

Pats Vasiļjevs sevi dēvē par Latvijas politiķi un sabiedrisku darbinieku. Politikā viņš ir no 2002.gada, bijis viens no krievu skolu aizsardzības štāba dibinātājiem. Pirms darbības „Saskaņas centrā” viņš bija Ždanokas partijas „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” sastāvā.

Kasjausn.lv/Foto: ekrānuzņēmums no Facebook