Ledus sablīvējums Daugavā aiz Nīcgales nav pārrauts; sāk applūst vasarnīcas
Daugavpils novadā applūstošo teritoriju tuvumā dzīvojošie cilvēki ir brīdināti par palu draudiem.
Sabiedrība
2017. gada 7. marts, 11:09

Ledus sablīvējums Daugavā aiz Nīcgales nav pārrauts; sāk applūst vasarnīcas

Jauns.lv

Ledus sablīvējums Daugavā lejpus Nīcgalei šonakt nav pārrauts. Ūdens līmenis upē pamazām turpina celties, dārzkopības kooperatīvos "Ļubasti" un "Maļutki" sākušas applūst vasarnīcas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā pastāstīja Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts, salīdzinot ar vakardienu, situācija Daugavpils apkaimē nav būtiski mainījusies. Ūdens līmenis pamazām turpina celties, ledus sablīvējumi lejpus Nīcgales pagaidām nav izkustējušies, dārzkopības kooperatīvos sākušas applūst dārza mājiņas.

Aizbalts prognozēja, ka palu laikā "Ļubastos" un "Maļutkos" applūdīšot līdz pat 80% vasarnīcu. Tā kā tas notiekot regulāri, cilvēki, kas mitinās applūstošajās mājās tam ir gatavi un parasti palu laikā pārceļoties uz dzīvi citviet.

Šorīt ūdens līmenis Daugavā Daugavpils apkaimē bija 6,24 metri, kas ir gandrīz par pusmetru zemāk nekā vakar no rīta, kad tas bija sasniedzis 6,7 metru atzīmi, un pamazām turpina celties.

Jau vēstīts, ka Daugavpils novadā pārplūstošās Daugavas ūdeņi vakar no ārpasaules nošķīruši Ribaku ciemu, kurā dzīvo vairāk nekā desmit cilvēku.

Patlaban visi Daugavpils novadā applūstošo teritoriju tuvumā dzīvojošie cilvēki ir brīdināti par palu draudiem, bet visi atbildīgie dienesti vajadzības gadījumā ir gatavi rīkoties.

Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores vietnieks pauda cerību, ka tik augstu, kā 2013.gadā, kad ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils bīstami pietuvojās astoņu metru atzīmei, sasniedzot 7,94 metrus, tomēr nepacelsies.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra iegūtie dati no Eiropas Kosmosa aģentūras pavadoņa "Sentinel-1" liecina, ka ledus sablīvējumi un sastrēgumi Daugavā stiepjas daudzu kilometru garumā no Daugavpils līdz Pļaviņām.

Ledus vižņi pie Daugavpils

gallery icon
12

Lielākie sastrēgumi konstatēti posmā no Daugavpils līdz Līvānu novada sākumam. Jersikas un Līvānu pusē upē ir salīdzinoši maz ledus, nākamais lielākais sastrēgums novērots lejpus Jēkabpils un līdz Pļaviņām.

Palienes applūdušas Daugavpils novadā, galvenokārt lejpus pilsētas, kā arī vietām posmā no Jēkabpils līdz Pļaviņām. Pašās Pļaviņās saglabājas salīdzinoši zems ūdens līmenis.

Kad ledus masas no Daugavpils novada virzīsies lejup pa upi, gaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās Jēkabpils, Līvānu, Krustpils un Salas novadā.

LETA/Foto: Ivars Soikāns/LETA

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās