Āboltiņa: Latvijas un Japānas veiksmīgais politiskais dialogs ir labs pamats tālākai sadarbībai ekonomikā
Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsver, ka Latvijas Japānai var kalpot kā tilts starp Krieviju un Rietumeiropu.
Politika
2014. gada 16. jūlijs, 22:10

Āboltiņa: Latvijas un Japānas veiksmīgais politiskais dialogs ir labs pamats tālākai sadarbībai ekonomikā

Jauns.lv

„Neskatoties uz ģeogrāfisko attālumu, Latvijas un Japānas sadarbībai ir sena vēsture, un veiksmīgais politiskais dialogs ir labs pamats tālākai sadarbībai ekonomikā, kā arī kopīgiem kultūras un izglītības projektiem,” to Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, Saeimas namā tiekoties ar Japānas parlamenta Augšpalātas prezidentu Masāki Jamadzaki, kurš Latvijā ieradies oficiālā vizītē.

Latvijas un Japānas veiksmīgo divpusējo sadarbību apliecina arī regulāra apmainīšanās augsta līmeņa vizītēm – vēsturisks  pagrieziens mūsu valstu attiecībās bija 2007.gadā, kad pirmo reizi Latviju vizītē apmeklēja Japānas imperators un imperatore. „Mēs augsti novērtējam, ka šī ir otrā reize, kad Latviju apmeklē Japānas parlamenta priekšsēdētājs, kā arī priecājāmies par Japānas-Latvijas parlamentārās sadraudzības grupas vadītāja neseno vizīti mūsu valstī,” kolēģim no Japānas sacīja S.Āboltiņa, uzsverot, ka Latvija ir ieinteresēta turpināt nostiprināt kontaktus ar Japānu.

Pārrunājot Latvijas un Japānas attiecības ekonomikā, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ceļu uz veiksmīgu sadarbību bruģē ne vien aktīvais politiskais dialogs, bet arī virkne Latvijas konkurētspējīgo priekšrocību. „Pateicoties mūsu valsts izdevīgajam ģeogrāfiskajam novietojumam un sadarbības pieredzei Krieviju un NVS valstīm, Latvija var kalpot kā tilts starp Eiropas Savienības un Krievijas tirgiem, sniedzot unikālas biznesa paplašināšanas iespējas arī uzņēmējiem no Japānas. S.Āboltiņa arī raksturoja attīstīto Latvijas transporta infrastruktūru, īpaši akcentējot trīs neaizsalstošās ostas, visātrāk augošo lidostu reģionā un dzelzceļu, kas savienots ar Krieviju.

Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, šajās dienās mūsu valsts galvaspilsētā notiekošajā Pasaules koru olimpiādē ir pārstāvēta arī Japāna.

„Latvijai ir liela interese ne tikai par Japānas kultūru un tradīcijām, bet arī japāņu valodas apguves iespējām. Mēs saredzam lielu potenciālu izglītības jomā, īpaši studentu apmaiņā – vēlamies aktivizēt Japānas studentu apmaiņas braucienus uz Latviju, gan balstoties uz augstskolu noslēgtajiem sadarbības līgumiem, gan individuāli,” norādīja Saeimas priekšsēdētāja.

Savukārt M.Jamadzaki izteica vēlmi pārņemt Latvijas pieredzi dzimumu līdztiesības jautājumu īstenošanā, ņemot vērā augsto sieviešu pārstāvības līmeni politikā un uzņēmējdarbībā Latvijā.

Tikšanās laikā Japānas parlamenta Augšpalātas prezidents uzaicināja S.Āboltiņu apmeklēt 2020.gada Olimpiskās spēles Tokijā.

Japānas parlamenta Augšpalātas prezidents no 16. līdz 19.jūlijam Latvijā uzturas oficiālā vizītē. Tās laikā M.Jamadzaki tiksies arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu un izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti. Tāpat Japānas delegācijai paredzēta svinīga ziedu npoliksāna pie Brīvības pieminekļa,  Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes apmeklējums, Okupācijas un Latvijas Kara muzeju apmeklējums, kā ārī Vecrīgas arhitektūras un Rundāles pils apskate.

Karlīna Timofejeva/Foto: Edijs Pālens/LETA