Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs skatāma Jura Cibuļa ābeču kolekcijas izstāde
Runā Rīga
2014. gada 28. augusts, 14:58

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs skatāma Jura Cibuļa ābeču kolekcijas izstāde

Jauns.lv

Sagaidot jauno mācību gadu, no 4. septembra līdz pat 11. novembrim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) būs skatāma skolas tēmai raksturīga, ļoti unikāla Jura Cibuļa ābeču kolekcijas izstāde „Sakums”. Tās atklāšana būs 3. septembrī plkst. 17.00. Kolekcionāra J. Cibuļa krājumā ir vairāk nekā 8600 ābeču eksemplāru no 217 zemēm 1060 valodās. Izstādē būs eksponēta daļa no iespaidīgās ābeču kolekcijas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

„Ābece visuzskatāmākajā veidā atklāj valodu un tautas prātu, tautas dzīvē būtiskāko. Patiesībā, krājot ābeces, es krāju valodas, jo neviens precīzi nezina, cik valodu pasaulē pastāv. Labas ābeces veidošanā visā civilizētajā pasaulē ievēro līdzīgus principus: ābecē jāatklāj bērniem tuvā un saprotamā pasaule – tie ir dzīvnieki, augi, tie ir priekšmeti, ko viņi redz savā apkārtnē. Jo vairāk ābecē zīmējumu, jo tā interesantāka. Ābecē kā ūdens pilienā atspoguļojas gan laikmeta prasības, gan tautas kultūras līmenis,” kādā senākā intervijā savu ābeču kolekcionēšanu raksturo Juris Cibuļs.

J. Cibuļa ābeču kolekcijas izstāde „Sākums” aicina gan skolēnus, gan pieaugušos uz brīdi iejusties dažādu pasaules tautu ābečnieku lomā. Izstādē aplūkojamās aptver teju visu 20. gadsimtu, ļaujot skatītājam ceļot ne tikai valodu un kultūru daudzveidībā, bet arī laikā. Izstādi papildina brīvā pieejā izvietotās ābeces latviešu valodā no LNB krājuma.

J. Cibuļs ir ne vien ābeču kolekcionārs, bet arī vairāku grāmatu autors, tostarp sarakstījis ābeces latgaliešu un latviešu valodā. Latgaliešu valodā tapušās ābeces eksemplārs atrodas pastāvīgajā ekspozīcijā Pasaules VIP centrā Seņžeņā, Ķīnā. J. Cibuļa ābeču kolekcija ir izstādīta 180 reizes Latvijā un ārvalstīs. 2006. gadā izstāde notika Grieķijā, bet 2011. gadā – Krievijā, 2012. gadā tā bija apskatāma divās pilsētās Baltkrievijā un 2013. gadā - Igaunijā. 2012. gadā izdots ābeču kolekcijas katalogs trīs sējumos. Kolekcionārs publicējis ap 500 rakstu, veicis ap 90 tulkojumu, izveidojis pasaules ābeču kolekcijas katalogu internetā.            

Izstāde apskatāma Latvijas Nacionālās bibliotēkas Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavā,  lasītavas darba laikā. Ieeja izstādē ir bez maksas. Izstādi organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvalde un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Foto: ekrānuzņēmums no video