Sabiedrība
2014. gada 17. oktobris, 01:12

Darbu sāk Fiskālās disciplīnas padomes darba grupas

Jauns.lv

Ar mērķi sagatavot fiskālās disciplīnas uzraudzības ziņojumu, kura galvenās sastāvdaļas ir fiskālo risku un makroekonomikas rādītāju prognožu novērtējums, darbu sākušas Fiskālās disciplīnas padomes darba grupas.

Šomēnes darbu sāka Fiskālā nodrošinājuma rezerves apjoma atbilstības novērtējuma darba grupa, un šodien darbu sāk Potenciālā un nominālā iekšzemes kopprodukta (IKP) novērtējuma darba grupa.

"Padomes uzdevums ir izvērtēt Ministru kabineta darbu, identificējot fiskālos riskus, to iestāšanās varbūtības un fiskālās ietekmes novērtēšanu, kā arī pasākumus risku novēršanai un mazināšanai," paziņojumā medijiem informē Fiskālās nodrošinājuma rezerves apjoma atbilstības novērtējuma darba grupas vadītājs, Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētājs Jānis Platais.

Savukārt Potenciālā un nominālā IKP novērtējuma darba grupu vada Fiskālās disciplīnas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks. Viņš mudina izprast, ka budžeta tēriņu un fiskālajai politikai jābūt piesardzīgai un pārdomātai, lai negatīvu pavērsienu gadījumā budžetā būtu adekvātas rezerves. Ekonomikas izaugsmei svarīgu reformu trūkums pēdējo pāris gadu laikā, kā arī ārējās vides pasliktināšanās (politiskie riski Krievijā un sagurums Eiropas ekonomikā) Latvijai nozīmē lēnāku izaugsmi un, visticamāk, arī mazāk apjomīgus nodokļu ieņēmumus, nekā iepriekš cerēts. Veidojot nākamā gada budžetu, ir jāskatās ne tikai tuvākais gads, bet jāsaglabā ilgāka termiņa skats gan budžeta stabilitātes nodrošināšanai, gan reformu īstenošanai ar mērķi balstīt izaugsmi, aicina Kazāks.

Fiskālās disciplīnas padome ir neatkarīga koleģiāla institūcija, kas izveidota ar mērķi uzraudzīt fiskālās disciplīnas nosacījumu ievērošanu.

LETA