Novadu ziņas
2014. gada 18. oktobris, 22:07

Kocēnu novada dome iegādājusies elektromobili

Jauns.lv

Saņemot Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) atbalstu atklātajā projektu konkursā, Kocēnu novada dome iegādājusies videi draudzīgu un ekonomiski izdevīgu pārvietošanās līdzekli - "Volkswagen" markas automobili, kas aprīkots ar elektrodzinēju, informēja Kocēnu novada domes Attīstības nodaļas vadītāja Eva Eglīte.

KPFI finansējuma pieprasījums tika iesniegts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Vides investīciju fonda izsludinātajā konkursā. Fonds apstiprināja Kocēnu novada domes iesniegto projektu "Elektromobiļa iegāde Kocēnu novada pašvaldības funkciju nodrošināšanai", atbalstot finansējuma piešķiršanu elektromobiļu iegādei.

Domes izsludinātajā iepirkumā "Jauna rūpnieciski ražota "M1" kategorijas elektromobiļa iegāde Kocēnu novada domes vajadzībām" tiesības piegādāt automašīnu ieguva SIA "Moller Auto Latvia", piedāvājot "Volkswagen E-Up" modeļa automašīnu par līguma summu 28 837 eiro. KPFI piešķirtais finansējums ir 18 500 eiro, pašvaldības līdzfinansējums – 10 337 eiro.

Šo spēkratu ekspluatācijas izmaksas ir būtiski mazākas nekā automašīnām ar iekšdedzes dzinējiem. "Volkswagen Up" patērē 11,7 kilovastundas (kWh) elektroenerģijas uz 100 kilometriem, kas pēc AS "Latvenergo" pamata tarifa – 0,153 eiro par vienu kilovatstundu – izmaksā tikai 1,76 eiro jeb aptuveni 1,4 litrus benzīna. Aprēķināts, ka līdzīga tipa automašīna ar fosilās degvielas dzinēju gada laikā nobraucot aptuveni 25 000 kilometrus, rada 3475 kilogramus oglekļa dioksīda (CO2), turpretī elektrodzinējs to nerada nemaz.

Projekts paredz elektromobiļu iegādi un ekspluatāciju vismaz piecus gadus pēc tā īstenošanas, ievērojot katra elektromobiļa plānoto gada nobraukumu. Elektromobiļa maksimālais nobraukums starp pilnas uzlādes reizēm ir vismaz 160 kilometri, bet ātrums – līdz 130 kilometriem stundā.

Elektromobiļa iegādes mērķis ir veicināt siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšanu, atbalstot transportlīdzekļu transportlīdzekļu ieviešanu Latvijā, kas pēc savas konstrukcijas kā vienīgo mehānisko dzinējspēku izmanto enerģiju no transportlīdzeklī glabātās elektroenerģijas.

Elektromobilis tiks izmantots pašvaldības dienestu un pārvalžu vajadzībām, lai spētu operatīvi nodrošināt nepieciešamo funkciju izpildi.

LETA