Politologs Ījabs: "Problēma nav tajā, ka Saeimā dzer, bet tajā, ka viņi nevar turēt". VIDEO
Politologs Ivars Ījabs par Saeimas deputātu pārāk lielo aizraušanos ar alkoholu saka: „Arī iepriekšējās Saeimās bijuši cilvēki, kas mīlējuši iedzert, bet viņi līdz šim nav atzīmējušies, ka staigā apkārt un draud ar savām deputātu apliecībām, vai savākti uz ielas pilnīgā bezfilmā.”
Viedokļi
2015. gada 27. februāris, 15:03

Politologs Ījabs: "Problēma nav tajā, ka Saeimā dzer, bet tajā, ka viņi nevar turēt". VIDEO

Kasjauns.lv

Politologs Ivars Ījabs, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš un Saeimas deputāte Ingūna Rībena Rīga TV24 raidījumā "Preses klubs" diskutēja par vienu no pēdējo dienu aktuālākajām tēmām – Saeimas deputātu pārāk lielo dzeršanas kāri un viņu dzērumā izraisītajiem skandāliem.

Politologs Ivars Ījabs teica: „Problēma jau nav tajā, ka cilvēki dzer, bet gan tajā, ka viņi nevar turēt.” Viņš uzsvēra, ka arī iepriekšējās Saeimās bijuši deputāti, kuri mīlējuši iedzert, bet viņi nav bijuši tik skandalozi, lai dzērumā vicinātos ar savām apliecībām vai nokrituši bezfilmā uz ielas.

Savukārt deputāte Rībena atzina, ka viņai, vērojot dzērājdeputātu rīcību, nākas brīnīties, kā viņus vispār kāds varēja ievēlēt. Tomēr Saeima esot sabiedrības spogulis un bieži vien deputāti savu ideālu, prāta un kauna trūkumu nesaredz, tas esot redzams tikai no malas.

Universitātes rektors Auziņš norādīja: „Tā notiek visā pasaulē, visās valstīs. Jautājums tikai, kas notiek pēc tam? Šī ir problēmas, par ko ir jārunā.”

Ījabs uzskata, ka pret dzērājdeputātiem jāvērš ievērojamas sankcijas – jāliedz viņiem uz kādu laiku piedalīties Saeimas sēdēs, jāsamazina alga un tamlīdzīgi.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pēdējā laikā izvērtušies vairāki skandāli sakarā ar Saeimas deputātu alkoholismu. Tikko deputāta mandātu nācās nolikt deputātam no Nacionālās apvienības Andrim Vilkam, kurš, būdams alkohola reibumā, sarīkoja nekārtības slimnīcā, kur nogādāts pēc tam, kad atrasts guļam uz ielas. Savukārt pērnā gada decembrī deputāts Artuss Kaimiņš (Reģionu apvienība), būdams alkohola reibumā, vienā no Vecrīgā, Latvijas 1. rokkafejnīcā, iesaistījās konfliktā un vicināja savu deputāta apliecību. Pirms tam deputāts Veiko Spolītis („Vienotība”) alkohola reibumā tika aizturēts pie auto stūres. Vēl kļuvis zināms, ka diviem Saeimas deputātiem, iespējams, nav pielaides valsts noslēpumam, jo viņi, būdami alkohola reibumā, nozaudējuši svarīgus dokumentus.

Fragmentu no diskusijas par Saeimas deputātu problēmām ar alkoholu skatieties TV24 videosižetā.

Par deputātu aizraušanos ar alkoholu un skandāliem (Rīga TV24)

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Lūka/LETA